Wijn uit Verenigde Staten

In Amerika wordt heerlijke wijn gemaakt. Niet alleen de wijnen uit Californië zijn wereldberoemd en interessant, maar ook in andere gebieden van Amerika zijn wijngaarden te vinden waar ze goede wijnen maken. Het noordwesten in de staat Washington State, het noordoosten in New York en zelfs in Alaska wordt er wijn verbouwd. Noord-Amerika neemt wereldwijd de vierde plek in, na Italië, Frankrijk en Spanje, maar bijna alle wijnen worden in eigen land geconsumeerd.

Wijnhistorie met een Spaanse twist

Al in de 16e eeuw legden Spaanse kolonisten de basis voor de Amerikaanse wijnbouw in Mexico en in 1779 werd de eerste wijngaard daar aangeplant. Door de goudkoorts waren veel Europese immigranten massaal naar Californië getrokken, maar het zoeken naar goud leverde niets op. Vol overgave stortten ze zich daarom op iets waar ze al veel ervaring mee hadden: de wijnbouw. De eerste eeuwen is het niveau van de wijnbouw niet erg hoog geweest en in 1919 kregen ze te maken met de drooglegging, het verbod op alcohol in heel Amerika. Noodgedwongen moesten veel wijnmakers er mee stoppen. Pas in 1965 kwam de ommekeer, er waren wijnmakers die een nieuwe visie creeërden. Ze legden zich nu toe op voornamelijk Franse druivenrassen. De wijn werd gerijpt op vaten van Frans eikenhout en er werd veel meer zorg besteed aan het hele vinificatieproces. Dit resulteerde in veel prijswinnende wijnen en in een zeer goede naam van Californië.

De wijnstreken van Amerika

De grootste en beste wijnstreek in Amerika blijft natuurlijk Californië, de 'Golden State'. Dit gebied heeft een ideaal klimaat en er schijnt altijd een stralend zonnetje. Samen zorgt dit voor heerlijke wijnen die barstensvol fruit zitten. Deze zonnige staat ligt aan de kust, met een relatief gelijkmatig klimaat, waardoor de wijnen ieder jaar van hoog niveau zijn. Het koelere noordwesten is een winstreek die voornamelijk in de staat Washington State is gelegen en de wijngaarden liggen veelal langs de kust van de Stille Oceaan. Hier maakt men voor namelijk rode wijnen met een hoge zuurgraad en rijpe fruitaroma's. Helemaal aan de andere kant van Amerika liggen de noordoostelijke wijngaarden. Vooral bekend om de inheemse hybride druiven. Deze zijn oersterk en overleven de ijskou die Amerika hier 's winteers enorm kan teisteren. Wittte wijnen zijn hier heerlijk fris van smaak en rode wijnen lichtzoet tot droog.

Druivenrassen met een eigen stijl

In Amerika werkt men met 7 verschillende druivenrassen. De druiven cabernet sauvigon, chardonnay, merlot, pinot noir, sauvignon blanc,syrah en zinfandel. In Californië wordt 90% van de totale Amerikaanse wijn verbouwd. De grootste rode wijn is cabernet sauvignon. Deze druif wordt veruit het meest ingezet. Cabernets uit Californië hebben vaak een mooi bouquet van bramen, kersen en bessen. Ze zijn vol en intens van smaak en hebben een stevige structuur. De meest aangeplante witte druif in Californië is de chardonnay. Veel Californische chardonnay's hebben houtrijping gehad en hebben daardoor een rijk bouquet van peer, meloen, perzik, met boterige en eikenhouten tonen. De laatste jaren worden er ook veel meer knisperfrisse chardonnay's gemaakt die geen houtrijping meer ondergaan.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 70

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 70

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Laag naar hoog sorteren