Wijn uit Argentinië

Zuid-Amerika heeft enorm veel potentie als het om wijn gaat. Argentinië is hierin een grote speler en heeft de grootste wijnproductie van Zuid-Amerika. Vooruitstrevende Argentijnse wijnmakers halen het beste uit de druiven en maken de laatste jaren veel topwijnen van internationale allure.


Turbulente Argentijnse historie

De oorsprong van de Argentijnse wijnbouw gaat helemaal terug naar het jaar 1541. Spaanse kolonisten plantten de eerste druivenstokken aan de voet van het Andes-gebergte. Ze ontdekten dat de druiven het erg goed deden in het zonnige en droge klimaat. Toen in de 19e eeuw veel Europse wijngaarden werden verwoest door de omvangrijke druifluisepidemi, emigreerden veel Franse, Spaanse en Italiaanse wijnmakers naar Argentinië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De wijnkennis die zij meebrachten, zorgde voor een grote opbloei in de Argentijnse wijnwereld. In de 20ste eeuw kreeg het land ook nog eens te maken met een economische crisis, waardoor de wijnwereld als een kaartenhuis in elkaar zakte. Pas in de jaren '80 krabbelde het land weer wat op en begon de zon weer te schijnen. Wijngaarden werden weer opgeknapt of herplant en men richtte zich veel meer op de kwaliteit.


Wijnbouwgebieden Argentinië

Argentinië is een groot land en kent dan ook maar liefst tien wijnbouwgebieden. Deze liggen allemaal in een smalle strook ten oosten van de Andes, in het westen van het land. De drie grootste en bekendste gebieden zijn Mendoza, San Juan en Cafayata. Alledrie hebben ze met elkaar gemeen dat het er gortdroog en warm. Vanwege de droogte past men het systeem van druppelirrigatie toe. Zo kunnen de druiven hier perfect gedijen.

Malbec, trots van Argentinië

De beste wijn van Argentinië is de uitgesproken en krachtige malbec, oorspronkelijk een bordeaux druif, die perfect gedijt rond de noordwestelijke stad Mendoza. Argentijnse malbec is een rijke, stevige, volle wijn met diep donker kleurend fruit, in een elegant jasje. De druif torrentés is de meest verbouwde witte druif. Wijnen van torrentés hebben een florale geurigheid, een fluwelig mondgevoel en  een verrukkelijk frisse smaak. Argentijnse wijnmakers zijn ook  voortdurend bezig met het perfectioneren van populaire internationale druiven zoals chardonnay, cabernet sauvignon en merlot. Sommige wijnhuizen hebben groot succes gehad en experimenteren met het opschalen van de prijzen van hun wijnen naar het niveau van Franse wijnen.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 94

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 94

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren