Wijn uit Bulgarije

Al eeuwenlang kennen ze in Bulgarije de tradities van het wijnmaken. Het is een land met veel potentie en verrassende stijlen wijn. Vandaag de dag speelt de wijnbouw, productie en de consumptie hier een zeer belangrijke rol. Wat Bulgarije zo bijzonder maakt is de enorme diversiteit aan microklimaten die in het land heersen. Specifieke combinatie tussen bodemsoorten, het mediterrane klimaat en de natuurlijke bescherming van de wijngaarden door de bergen. Ook hebben de wijnen een geheel eigen stijl. Kortom, een wijnland met een veelbelovende toekomst.

Wijnbouw met historie

Zelfs de oude Grieken gebruikten Bulgaarse wijngaarden om hun druiven op te verbouwen. Men heeft hiervan oude wijnrestanten gevonden die dateren van wel 3.000 jaar geleden. De eerste wijnbouw vond plaats in de regio Preslav, tussen de 7de en 10de eeuw na Christus. Het bewijs dat Bulgarij een eeuwenoude wijntraditie heeft. In 1878 werd Bulgarije onafhankelijk en de wijnbouw stond er prachtig bij. Helaas vernietigde enkele jaren later de druifluis Phylloxera bijna alle wijngaarden in Europa en Bulgarije bleef daarbij niet ongeschonden. Met hulp uit Oostenrijk, Italië en Frankrijk bouwde men begin 20e eeuw coöperaties op en de vraag naar wijn kreeg in de jaren '80 en '90 weer een positieve wending. Bulgarije profiteerde hier slim van door wijnen relatief goedkoop aan te bieden. De wijnbouw in Bulgarije kan zich kwalitatief perfect meten met de rest van de wereld.

Bulgaarse wijn regio's

Bulgarije kent maar liefst vijf wijngebieden en elk gebied kenmerkt zich door zijn bijzondere eigenschappen. Het noordelijke gebied (Donavlakte) omvat ongeveer 30% van de wijngaarden in het land en heeft drie subregio's. Het oostelijk gebied, ook wel de Zwarte Zee-regio genoemd. Het centraal gebied, de Balkan regio, een klein wijngebied gelegen aan de zuidelijke voet van het Balkan gebergte. Dan is er nog het zuidelijke gebied, de Thracische laagvlakte. Een wijnregio die maar liefst 35% van de wijngaarden bevat en waar een uniek klimaat heerst. Continentaal met een mediterraanse invloed. Ook is het de meest bekende regio van Bulgarije, waar het inheemse druivenras Mavrud staat aangeplant. Tot slot heeft Bulgarije nog het zuidweselijk gebied, Struma River Valley. Dit gebied maakt deel uit van de Thracische laagvlakte. Het is een klein gebied, maar kenmerkt zich door belangrijke specifieke klimaateigenschappen, die typsich zijn voor mediterrane gebieden. Alleen in dit gebied staan de unieke Bulgaarse druivenrassen Melnik en Rubin aangeplant.

Rijkdom aan druivensoorten

Het land heeft een enorme rijkdom aan inheemse druivenrassen. Meer dan de helft van de aangeplante druiven zijn blauwe druivensoorten voor rode wijn. Belangrijkste zijn merlot en cabernet sauvignon, gevolgd door inheemse rassen als mavrud,rubin, ruen en gamza. Bij de witte druivensoorten zijn het de dimiat, misket en kerazuda. Populaire uitheemse rassen die je in Bulgarije veel terugziet zijn de chardonnay, sauvignong blanc, silvaner en gewürztraminer.
Lees meer >

Er komen geen producten overeen met de selectie.