Wijn uit Chili

Chileense wijnen zijn wereldwijd erg geliefd. Met een zonovergoten warm klimaat en een vruchtbare bodem is Chili één van de meest volmaakte wijnlanden van de nieuwe wereld. Het wordt als wijnland ieder jaar steeds meer een serieuze speler in de wijnwereld. Chili heeft ook een eigen specialiteit, de carménére druif. Qua smaak te vergelijken met een stevige merlot. Wijnen uit Chili worden gekenmerkt door hun toegankelijke, sappige en volle smaken.

Eeuwenoude wijntraditie

Wijnbouw in Chili is al meer dan vierhonderd jaar oud, maar pas in de negentiende eeuw bereikten de Franse druivenstokken het land. Vanaf toen domineerden de internationale standaard druiven, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet en merlot, het landschap. De wijnmakers plantten honderden hectaren aan met wat ze voor Franse merlot aanzagen, om later te ontdekken (veel later, in de jaren negentig van de vorige eeuw) dat het de carménère was, een druif die in Europa na de pylloxera-epidemie nagenoeg was uitgestorven. De druif gedijt perfect in Chili, waar men hem door de jaren heen flink heeft geperfectioneerd. Daarmee heeft Chili de meeste wijngaarden waar druivensoort carménère is aangeplant.

Veelzijdige wijngebieden van Chili

Het grootste deel van de Chileense wijndruiven worden verbouwd in de gebieden rond Santiago en verder zuidelijk. De snelst groeiende en opwindendste regio is Casablanca Valley, even ten westen van Santiago, die sauvignon blancs en chardonnays op topniveau voortbrengen. De beroemdste cabernets en merlots komen uit Maipo Valley, rond de hoofdstad, al wedden lokale wijnmakers op Rapel Valley naar het zuiden als de plek voor de beste rode klasse wijnen. Curicó Valley staat vooral bekend om één wijnhuis: Torres. Waar Miquel Torres 35 jaar geleden het grote succes begon. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn verstandige, uiterst slimme keuzes maar ook aan de origine van zijn druiven. Hij keek verder dan alleen Central Valley, de meest makkelijke streek om te bewerken. Hij zag ook kansen aan de voet van bergachtige streken en koele regio's aan de kust.


Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 212

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 212

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren