Wijn uit China

China als wijnland? Zo logisch klinkt het niet. Toch is China een hele grote speler in de wijnwereld met een productie van maar liefst 12.000 hectoliter wijn per jaar. In China drinkt men zelfs al eeuwenlang wijn en Chinese wijn schijnt zelfs ouder te zijn dan onze Westerse maatschappij. De laatste jaren zijn de Chinezen de smaak van Europese wijn steeds meer gaan waarderen en mede daardoor zit de kwaliteit van Chinese wijn goed in de lift. De populariteit en de vraag naar wijn blijft dan ook ieder jaar stijgen.

Eeuwenoude Chinese wijncultuur

Het oudste gefermenteerde drankje en tevens bewijsstuk van Chinese wijnconsumptie, is gevonden bij de Yellow River in China. Een drankje dat gemaakt was op basis van druiven, rijst en meidoorn en dateert uit ca. 6600 voor Christus. Dat men in China al eeuwenlang wijn drinkt, bewijzen ook prachtige oude gedichten over wijn uit de Chinese literatuur. Er is dus bewijs dat Chinezen vroeger wijn dronken. Echter zijn ze hier ook heel lang mee opgehouden omdat het een tijd lang bij wet verboden was. Inmiddels staan de Chinese wijnen weer meer in de spotlights dan ooit tevoren en groeit het land hard in deze markt.

Eindeloos veel klimaten

Het landoppervlakte van China is gigantische en daarmee zijn er ook veel verschillende klimaten. Van mild tot subtropisch, van hoogvlakten tot laagvlakten. Hierdoor bestaat er een grote variëteit aan smaak. Cina kent elf wijnregio's waar veel druivenrassen goed gedijen. De belangrijkste vijf zijn. Shandong, Jilin, Henan, Hebei, en Tianijn. Veruit de belangrijkste van deze vijf is regio Shandong. Jaarlijks produceert men hier zo'n 375 miljoen liter wijn.

Druivenrassen in overvloed

Bekende druivenrassen die goed gedijen in het Chinese klimaat zijn: cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, cabernet franc, chardonnay, sauvignon blanc en riesling. Daarnaast heeft China ook nog inheemse druivennrassen op de kaart staan. Beichu, een blauw druivenras (een hybride-druif die perfect bestand is tegen kou} en de witte druif long (druif met hoge opbrengst).
Lees meer >

1 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren

1 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren