Wijn uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Het beeld van eenvoudige zoete,witte wijnen die mensen hebben als ze aan Duitsland denken, klopt gelukkig allang niet meer. Er worden namelijk zeer uiteenlopende wijnen gemaakt, waaronder veel droge soorten. Naast wit is er nu ook een ruime keuze aan rode wijnen. De variatie aan wijnbouwgebieden, klimaat, bodem en druivenrassen is in Duitsland enorm. Wijnliefhebbers kunnen dan ook kiezen uit een breed scala aan veelzijdige Duitse kwaliteitswijnen.

Meer dan 2.000 jaar wijnhistorie

Al zo'n 2.000 jaar geleden introduceerden de Romeinen de wijnbouw in Duitsland. De allereerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen van het Moezeldal en later ook langs de oevers van de Rijn. In de late Middeleeuwen was het aantal wijngaarden zelfs even drie keer zo groot als tegenwoordig. Eind 19e eeuw kwamen er nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatie en keldertechniek. Dit leidde tot vernieuwingen en een hoger kwaliteitsniveau. Het kenmerkende fenomeen van de Duitse wijnbouw was het kruisen van druivenrassen, wat smaakvolle nieuwe wijnen opleverde. 

Duitse wijnbouwgebieden

Drie elementen die bepalend zijn voor het karakter van Duitse wijnen zijn het klimaat, de ligging van de wijngaarden en de bodem. Het klimaat wat in Duitsland heerst is relatief koel maar toch ook mild. Een klimaat dat zeer geschikt is voor wijnbouw. De ligging is minstens zo belagnrijk, de wijngaarden liggen op de steile hellingen langs rivieren en meren, hierdoor krijgen de druiven veel zonneschijn en warmte. Bodem speelt ook een grote rol, elke regio heeft meestal weer een andere samenstelling van de bodem, waar de druiven goed op kunnen gedijen. Duitsland heeft maar liefst 13 wijnbouwgebieden, waarvan er 11 in het zuidwesten van het land liggen. Het zijn de gebieden: Ahr, Mosel-Saar-Ruwer, Mittelrhein, Rheingau, Nahe, Rheinhessen, Hessische Bergstrasse, Franken, Württemberg, Pfalz en Baden. De laatste 2 regio's, Saale-Unstrut en Sachsen, liggen veel Oostelijker.

Trouw aan eigen druivenrassen

Duitse wijnmakers zijn altijd trouw geweest aan hun eigen inheemse druivenrassen. Zowel de oorspronkelijk als de gekruiste rassen. De belangrijkste witte druivenrassen die hier zijn aangeplant zijn de riesling, rivaner (müller-thurgau) en silvaner. De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn de variëteiten die het goed doen in relatief koele gebieden. Je komt er spätburgunder, dornfelder en portugieser tegen.

Strenge wijnwetgeving en classificatie

De Duitse wijnwetgeving is erg streng als het om de kwaliteit van de wijnen gaat en heeft een speciale classificatie. Ze bestaan in een droge, halfdroge en zoete versie van de beste Duitse wijnen, gemaakt van volledig rijpe druiven. De wijnen moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen en 6 Prädiakat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte aan. Prädikat Kabinett geeft de meest lichte en droge wijn aan en prädikat Trockenbeerenauslese, de druiven die zijn aangetast door edele rotting en dus de meest zoete wijnen voort brengt.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 148

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 148

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren