Wijn uit Castilië en León

Castilla y León is de grootste van zeventien Spaanse autonome regio's. Dit noordelijke deel van Spanjes centrale plateau, met een hoogte tussen 880 en 1000 m boven zeeniveau, beslaat ongeveer een vijfde van het hele land. Castilla y León is een dunbevolkte streek met als centrum en hoofdstad Valladolid. Het is een vlak gebied, bijna helemaal omringd door bergen. 

Het klimaat is hier onbarmhartig. Korte, hete zomers worden gevolgd door lange, koude winters waar het tot -10 C kan vriezen. Na zonsondergang dalen de temperaturen snel bij een vaak heldere hemel. De regen valt vooral in de winter. Veel van het land is arm en ongeschikt voor andere activiteiten dan het weide van kuddes schapen. De rivier de Duero, die een brede vallei trekt zorgt voor een natuurlijke waterbron. Langs de oevers ervan groeien graan, suikerbieten en wijnstokken.

De belangrijkste druif voor kwaliteitswijnen in drie van de vijf DO's in Castilla y León is een regionale variant van de tempranillo, die afwisselend tinta del pais, tinto fino, tinto argonés, en tinta de toro genoemd wordt. De grootste van die DO's is Ribera del Duero en is internationaal bekend om zijn rode wijnen. 
Lees meer >

7 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren

7 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren