Wijn uit Frankrijk

Frankrijk, zonder twijfel het beroemdste wjinland ter wereld en de grootste producent van wijn in de hele wereld. De Franse wijnmakers creeëren al eeuwenlang uiteenlopende Franse wijnen van topklasse. Je vindt hier de mooiste wijnstreken die allen een rijke historie bezitten. Voor veel internationale wijnmakers is het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied.

Wijnhistorie met grootse ontwikkelingen

Wijnbouw ontstond in Frankrijk omstreeks de 6e eeuw voor Christus. Griekse kolonisten plantten de eerste druivenstokken aan rond de zuidelijk gelegen stad Marseille. De populariteit van wijn nam echter pas toe in de 15e en 16e eeuw. De Franse wijnbouw ontwikkelde zich razendsnel, vindingrijke wijnmakers experimenteerden met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. Gedurende de 20e eeuw kwam er steeds meer concurrentie uit de Nieuwe Wereld zoals: Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. De Fransen investeerden daarom veel in nieuwe ontwikkelingen en moderne vinificatietechnieken. Ze gebruikten bijvoorbeeld roestvrij stalen vaten voor wijn. Die combinatie, moderne technieken met eeuwenoude kennis en tradtie, heeft er voor gezorgd dat Frankrijk nu nog steeds aan de top staat.


Uitzonderlijk veel wijnregio's

Er wordt in Frankrijk wijn verbouwd door het hele land. Het land bezit zoveel verschillende natuurlijke omstandigheden en de diversiteit van bodemsoorten en klimaten is er groot. De drie grootste en belangrijkste wijnregio's in Frankrijk zijn Bordeaux, Bourgogne en Beajolais. Bordeaux is al eeuwenlang het grootste en beroemdste wijnbouwgebied ter wereld. Er worden de meest exclusieve wijnen ter wereld gemaakt en meer dan 90% van de wijnen uit Bordeaux zjin rood. De blauwe druif cabernet sauvignon is hier de grote hoofdrolspeler. Noordoostelijke regio Bourgogne staat bekend om haar goede rode en witte wijnen van de druif pinot noir. Doordat het klimaat hier erg wisselend is, varieert de kwaliteit van de wijnen uit deze regio ook ieder jaar. Ten oosten van het Centraal Massief ligt de Franse Beajolaisstreek. De wijngaarden staan hier aangeplant op de glooiende heuvels rondom de stad Lyon en in de vallei van Saõne. Hier heerst een continentaal klimaat, met warme zomers en strenge winters. Hier staat maar 1 druivenras aan de top en dat is de gamay noir à jus blanc.

Breed scala aan druivenrassen

De meest bekende druivenrassen ter wereld komen uit Frankrijk. Er groeien ruim 100 inheemse rassen en iedere streek kent haar eigen specifieke druivenrassen. Frankrijk produceert zowel witte als blauwe druivensoorten. Door hun karakteritstieke stijl en smaak, zijn ze geliefd bij miljoenen wijnliefhebbers van over de hele wereld. De topdruiven van Frankrijk zijn: cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc. De druif cabernet sauvignon heeft inmiddels de hele wereld veroverd en staat bijna overal aangeplant. In een cabernet sauvingon wijn ruik en proef je altijd zwarte bessen. Daarnaast komen er kruidige aroma's in voor van o.a. laurier, munt, cederhout en eucalyptus. Chardonnay, beroemd geworden in de streek Bourgogne en inmiddels nergens ter wereld meer weg te denken. Deze druif heeft neutrale aroma's van appel en meloen, tot aan ananas en mango wanneer hij in warmere streken wordt verbouwd. De sauvignon blanc is het meest verbouwde druivenras ter wereld en komt oorspronkelijk uit Franse wijnsteken als Loire en Bordeaux. Herkenbaar aan zijn knisperfrisse smaak met kenmerkende geuren van citrus, gras en kruisbessen.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 1153

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 1153

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren