Pommery

Pommery - BuyYourWine.com

Champagne Pommery is een huis met een lange en bewogen geschiedenis. Aan de basis van het immense succes van dit bijzondere Champagnehuis stond een weduwe. Bijzonder genoeg was dit bij meer Champagnehuizen het geval, zoals bij het bekende Veuve Cliquot, dat daarmee het woord ‘weduwe’ zelfs aan zijn naam toevoegde. 

De standvastige weduwe van Pommery was Madame Jeanne-Alexandrine Louise Pommery (1819-1880). Haar echtgenoot, Louis Alexandre Pommery, overleed toen ze nog maar 20 jaar oud was. Het Champagnehuis stond toen nog in de kinderschoen en produceerde niet meer dan 100.000 flessen, en vooral stille wijnen – aan het begin van de 19e eeuw nog heel gebruikelijk.


Jeanne-Alexandrine schakelde volledig over naar mousserende wijnen, en legde met haar ijver en energie de basis voor een van de bekendste grandes marques. Op het moment van haar overlijden was de productie gestegen naar twee miljoen flessen. 

Ze liet een bijzonder huis bouwen in Reims, in een mix van stijlen en materialen - het idee van een soort kasteel, maar toch niet echt. Heel kleurig in elk geval, en nog altijd te bewonderen als het hoofdkwartier van Pommery. Wat ze onder de grond deed, was indrukwekkender en in elk geval belangrijker voor het maken van mooie champagne: ze liet de kelders van Pommery met meer dan 15 vierkante kilometer uitbreiden; van enorm belang voor het rustig laten rijpen van de flessen Champagne. Na haar dood werd haar werk voortgezet door haar dochter Louise met haar echtgenoot, Prins Guy de Polignac. De familie De Polignac bleef aan het roer tot 1979. Het werd aangekocht door Xavier Gardinier, op dat moment ook de eigenaar van Champagne Lanson. 


Gardinier deed flinke investeringen in Pommery, maar toch verkocht hij het na vijf jaar weer door, omdat hij zich wilde richten op de Bordeaux, met de aankoop van Château Phélan-Ségur in Saint-Estèphe. Pommery werd nu overgenomen door BSN, een gigant in de Franse voedings- en drankenindustrie. Blijkbaar paste het niet helemaal in het gewenste profiel van deze gigant, want alweer vrij snel, in 1990, werd het opnieuw doorverkocht. Ditmaal aan LVMH, de grote producent van luxegoederen en champagnes, waaronder de befaamde huizen Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Het was LVMH te doen om de wijngaarden, want na vrij korte tijd werd het merk Pommery doorverkocht aan het grote huis Vranken, terwijl de wijngaarden in handen bleven van LVMH. 


Gelukkig zijn er in de Champagne ruime mogelijkheden om druiven van kwaliteit aan te kopen, zodat het voor Pommery in handen van Vranken mogelijk was het merk weer helemaal op te bouwen, op basis van de bekende stijl van het huis. 

Vranken was de perfecte partij om Pommery over te nemen en weer succesvol te maken als grande marque, wat dit huis ook verdient. Vranken, tegenwoordig officieel Vranken-Pommery Monopole, is hét succesverhaal van oprichter Paul-François Vranken. Met de oprichting in 1976 zette hij zijn eerste en beslissende stap op het pad van de champagneproductie. Al na zeven jaar, in 1983, kondigde hij zijn eerste overname aan: het huis Charles Lafitte. Met het verwerven van het Château des Castaignes, bekend van de libelle als symbool, creëerde hij het merk Demoiselle –de Franse naam voor de libelle. In 1996 sloeg Vranken een grote slag met de overname van het merk Heidsieck & Co Monopole, een historisch Champagnehuis dat in 1785 werd opgericht. De overname van Pommery in 2002 bracht Vranken op de tweede plek in de champagneproductie, na het onaantastbare LVMH. 


Daarnaast bezit het huis wijngoederen in Portugal en heeft het de wereldwijde distributie van de Domaines Listel overgenomen. Een geweldige prestatie, die er voor zorgt dat de champagnes van dit bedrijf op alle belangrijke markten ter wereld perfect gedistribueerd en ondersteund worden. En Pommery profiteert hiervan mee. Wat een succesverhaal! 


Lees meer >

Er komen geen producten overeen met de selectie.