Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Cabernet

Opmerkelijke druivensoort waaruit men de beste Médocwijnen, Californische, Chileense en Australische wijnen bereidt. De beste en meest verbreide Cabernet druif is de Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon

Dit is de beste druif voor rode wijn die in de Médoc wordt geplant. Hij is klein, blauwzwart, heeft een dikke schil en geeft een overvloed aan sap. De wijn die ervan wordt gemaakt is zeer stevig en rijpt langzaam.

Cahors

Eenvoudige rode druivensoort, slechts in beperkte hoeveelheid toegestaan in o.a. de Bordeaux. Hij wordt ook wel Malbec of Cot genoemd.

Calabrië

Witte en rode wijnen uit het zuiden van Italië. Calabrië is de voet van de Italiaanse laars. Het is een bergachtig, heet en arm landschap.

Caldaro

Rode wijn uit Noord-Italië met een lichte amandel-smaak.

Caluso

Verschillende types witte, zoete wijn uit de omgeving van Turijn.

Canaiolo

Een van de blauwe druiven waarvan Chianti wordt gemaakt (DOC).

Caperitif

Diep goudgeel gekleurd aperitief, vervaardigd in Zuid-Afrika met wijn waaraan alcohol en kruiden zijn toegevoegd. Zijn bittere smaak doet denken aan Vermout.

Carema

Jonge wijn gemaakt uit de Nebbiolodruif, afkomstig uit de streek van Turijn (DOC).

Carignan

Druivensoort die vooral groeit in Zuid-Frankrijk en in andere landen met een warm klimaat, waarmee tafel- en dessertwijnen worden gemaakt die robuust en koppig zijn.

Carineña

De bekendste rode en witte wijnen uit Aragon (DO).

Casse

Wijnziekte die zich uit in de vorm van een troebele verkleuring en neerslag. Het uiterlijk ende smaak van de drank hebben hiervan te lijden. De oorzaak van casse is te veel oxydatie of een overmaat aan lucht, eiwitten, ijzer of koper.

Cava

Spaanse mousserende kwaliteitswijn, hoofdzakelijk afkomstig uit het wijnbouwgebied Penedés in Catalonië.

Cave

Franse benaming voor kelder

Cesanese

Italiaanse druivensoort.

Chablis

Witte wijnen uit de omstreken van Auxerre, Bourgogne, Frankrijk. Ook wel de Chardonnay die uit de kou komt.

Chambreren

Frans woord voor het langzaam op kamertemperatuur brengen van wijn. Voor rode wijn is dat de beste temperatuur.

Champagne

De enige wijn die recht heeft op de naam Champagne wordt gemaakt van wettelijk nauwkeurig bepaalde druivenrassen, in een district van beperkte omvang en duidelijke begrenzing in de provincie Champagne.

Chapitaliseren

Het alcoholgehalte verhogen door suiker toe te voegen. Gebeurt voor de gisting en is niet altijd toegestaan.

Chardonnay

Uitstekende witte druif die een rijke mooie uitgebalanceerde wijn met een uitzonderlijk aroma en een schitterende afdronk geeft.

Charmat Methode

Bij de productie van mousserende wijnen: gisting in een tank, waarbij de tweede gisting in een druktank plaatsheeft en niet in de fles.

Charnu

Frans woord voor een stevige, volle wijn; het betekent letterlijk 'vlezig'.

Chasselas

Een van de beste Europese tafeldruiven die ook wel worden gebruikt voor de fabricage van lichte wijnen met een verfijnd bouquet. Deze wijnen kunnen echter niet worden bewaard omdat ze een te lage zuurgraad hebben.

Château-chalon

Deze wijn heeft een gele kleur en is verwant aan de Sherry. Hij kan 60 tot 70 jaar oud worden.

Chenin Blanc

Meest voorkomende druivensoort in het laagland van het Loiredal. Wordt gebruikt voor de Vouvray en andere Tourainewijnen maar ook voor de meseste witte Anjou.

Chianti

De echte Chianti wordt alleen geproduceerd in een nauwkeurig afgebakend gebied in Toscane (provincie in het westen van Italië). Chianti is er van zeer eenvoudige rode wijn tot waardevolle bewaarwijn. Italië's beroemdste wijn dankt veel van zijn bekendheid aan de kenmerkende bolle fles met zijn omhulsel van stro, de 'fiasco', Deze is echter gedoemd grotendeels te verdwijnen, omdat de productie te kostbaar is geworden: het vlechten van het omhulsel is namelijk nog steeds handwerk. Chianti wordt samengesteld uit het sap van een viertal druivensoorten, waaronder zelfs twee witte. Heel mooi zijn de 'riservas' , Chiantis die men drie tot vier jaar op eikenhouten fusten laat rijpen om ze vervolgens te bottelen op een Bordeaux-type fles. Het eigenlijke Chianti-Classico-gebied ligt tussen Florence en Siena het is net zo heuvelachtig, rotsachtig en blijkbaar net zo dor als elk ander wijngaardgebied. De heuvels hebben een grijzige kleur en zijn niet hoog, maar wel steil. Wijnstokken en cypressen groeien verspreid op de harde rotsgrond. Schistachtige klei met daaroverleen een laag kalkgrond afgedekt met kiezelzand, kortom, een samenstelling lie men nergens anders vindt. En aangezien de grondsoort een van de meest essentiële - en misschien wel de belangijkste - factoren is die de wijn zijn typische kenmerken geeft, is het nogal duidelijk dat al wat men buiten het district an de Chianti Classico aan wijn maakt geen echte Chianti kan zijn. Paradoxaal genoeg komt de meeste Chianti echter niet uit het Classico-gebied.

Chiaretto

Italiaanse rosé van het Gardameer.

Cinsault - Cinsaut

Druivenras dat wordt gekweekt in het zuidwesten en zuiden van Frankrijk, alsook in het Rhônedal en Zuid Afrika.

Clairet

Ook wel Claret. Oorspronkelijk: aanduiding voor lichte rode wijnen uit Bordeaux. Later: in Engelstalige landen synoniem voor bordeauxwijnen of wijnenen in de stijl van een bordeaux. Tegenwoordig: in Frankrijk aanduiding voor heldere rode bordeauxwijnen.

Clarete

Spaanse term die voornamelijk in de Rioja wordt gebruikt voor wijnen die zowel van inhoud als kleur licht zijn.

Clarificatie

Methode die tot doel heeft de wijn een zo groot mogelijke helderheid te verschaffen. Deze methode bestaat in wezen uit het wegnemen van rondzwevende deeltjes in de vloeistof.

Classico

Exact gedefinieerde gebieden in Italië, waaruit de druiven van een wijn met de aanduiding classico afkomstig moeten zijn.

Clinton

Amerikaanse wijnstok die kleine blauwe druiven met een kruidige smaak geeft. Hoewel deze wijnstok een hoog rendement heeft zijn de wijnen ervan eigenlijk alleen geschikt voor versnijdingen.

Clos

Een in Bourgondië gebruikelijke benaming voor een wijngaard die door een muur wordt omsloten.

Cochenille

Een rups die de wijnstok aantast.

Cohobatie

Het opnieuw distilleren van een distillaat om het alcoholgehalte ervan te verhogen.

Cold Soak

Macération (in weking), vooral bij pinot noir, waarbij men de druiven enkele dagen bij een koele temperatuur in het vat laat liggen, zodat de kleur- en smaakstoffen in het vocht oplossen voor de gisting begint.

Collage

Methode om wijn te klaren alvorens hem te bottelen.

Colli Albani

Witt, soms mousserende wijnen (DOC) uit Latium.

Colli Euganei

Lichte rode en witte wijnen uit Noord-Italië.

Colli Orientali del Friuli

Wijn uit Noord-Italië.

Collio

Een droge, witte, licht mousserende wijn uit het noorden van Italië, ook bekend onder de naam Collio Gorizano.

Colombard

Druivenras dat wordt gekweekt in de Dauphiné, waar men hem Bon Blanc noemt.

Commandaria

De beroemde wijn van Cyprus die de langst levensduur ter wereld bezit.

Comporte

Een tijdens de druivenoogst aan het einde van de voren geplaatste bak, waarin de inhoud van de tobbes of draagmanden wordt omgekeerd.

Concord

De belangrijkste blauwzwarte druif van de Amerikaanse oostkust.

Condrieu

Een witte wijn uit het Rhônedal (Frankrijk). Een zeer geurige wijn met een uitgesproken 'goût de terrior’ die te danken is aan de granietbodem van de wijngaard.

Congé

Officieel Frans document dat alle transporten van wijnen of sterke dranken behoort te vergezellen om aan te geven dat de belasting erop is betaald.

Consorzio

Italiaanse term voor een groep wijnboeren en handelaren die zich beijveren voor de instelling van een controle op de herkomstbenaming van de wijnen.

Controlenummer

Kwaliteitswijnen in Duitsland en Oostenrijk ondergaan een officiële controle, die op het etiket wordt vermeld; het nummer wordt pas na de kwaliteitscontrole verleend.

Corbières

Corbières (AOC) is het laatste wijngaarddistrict van de provincie languedoc waar de wijngaarden van Roussillon beginnen.

Cordon

Methode om de wijngaarden te snoeien, die bestaat in het ombuigen van de plant om hem zoveel mogelijk parallel aan de grond te laten groeien.

Cornas

Rode wijn uit het Rhônedal (Frankrijk). De Cornas is nooit een grote wijn, maar vaak heel goed en zelden duur. Het is een rode wijn, gemaakt van de Syrah-druif.

Coronata

Lichte, heldere Italiaanse wijn.

Cortese

Witte Italiaanse druif die een lichte, droge wijn geeft.

Cosecha

Spaanse term voor jaargang.

Cosechero

Spaanse term voor wijnboer.

Cot

Andere naam voor het druivenras Malbec, dat ook bekend is onder de namen Pied-Rouge en Cahors.

Côte

Berg-, respectievelijk heuvelhelling. Gebruikt in herkomstbenamingen. Algemene benaming voor wijnen die kwalitatief minder zijn dan die met Clos, Château of andere wijngaardnamen worden aangeduid.

Coteau

Frans woord voor heuvelhelling. Dit woord komt voor in de namen van bepaalde wijnstreken.

Couché

Men spreekt van een liggende wijn als men wijn in een liggende fles bedoelt.De positie van een ton of vat is ook liggend, als ze zodanig zijn gedraaid dat de stop op het spongat, d.i. de houten bondel, door de wijn wordt bevochtigd.

Coule

Is de wijn dei wordt gemaakt van het eerste druivensap dat uit de pers vloeit.

Couleuse

Als er lucht bij de wijn komt, sijpelt deze door de kurk van de fles en veroorzaakt op die manier een voortijdige oxydatie waardoor de wijn kan bederven.

Coulure

Wijnstokziekte, of liever functionele ontwikkelingsstoornis, die zich manifesteert in het verwelken van bloesem en druiven, ofwel in hun ongelijkmatige groei. In het ergst geval ontwikkelen bloesem en druif zich in het geheel niet.

Coupage

Methode die bestaat in het mengen van wijnen of sterke dranken met de bedoeling jaar in, jaar uit een uniforme kwaliteit te krijgen of een product dat kwalitatief beter is dan een van de bestanddelen afzonderlijk.

Court Noué

Besmettelijke degeneratie van de wijnstok.

Crémant

Witte wijn, gemaakt van witte en zwarte druiven die zeer licht mousserend is. Hij wordt gemaakt in de Champagne en moet niet worden verward met het wijndorp in dezelfde streek: Cramant.

Crémant de Bourgagne

De Crémant de Bourgogne is een mousserende wijn die wordt gemaakt van één of meer in de Bourgogne gekweekte druivenrassen volgens de methode waarop ook Champagne wordt bereid.

Crépy

Lichte, witte wijn met een minimum alcoholgehalte van 9,5. De Crépywijnen worden geemaakt van de Chasselas-druif en zijn allemaal droog en geurig.

Crianza

Spaanse wijn die pas na drie jaar rijping op hout mag worden verkocht.

Cru

Eigenlijk oogst. Wijngaard van hoge kwaliteit welke volgens de classificatiewetten gewoonlijk een bijzondere erkenning krijgt. Een officieel geklasseerde wijngaard wordt een Cru Classé.

Cru beaujolais

De tien afgebakende gebieden (dorpen) die de mooiste wijnen van de Beaujolais streek leveren.

Cul

Van sommige flessen is de bodem voorzien van een ziel om te voorkomen dat het bezinksel zich door de fles verspreidt.

Culaton

Piemontees woord voor de bodem van een fles en het bezinksel dat zich daarop vastzet.

Cultivar

Plantkundige term voor gecultiveerde druivenrassen; wordt alleen gebruikt in Zuid-Afrika.

Cuve

Frans woord voor wijnvat.

Cuvée

Inhoud van een 'cuve" Dit woord wordt doorgaans gebruikt voor alle wijn uit één vat of voor alle wijnen die op een bepaald moment onder dezelfde omstandigheden is gemaakt.