Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Fara

Rode wijn uit Piemonte in Italië.

Fausset

Gat in een van de platte zijden van een vat, waardoor men de wijn aftapt. Dit gat wordt in het algemeen afgesloten met een hardhouten taps toelopende stop.

Fiano

De druif waarmee men de lichte en ietwat wrange wijnen van Avellino, bij Napels maakt.

Fiasco

Met vlechtwerk omwikkelde wijnfles met een inhoud van 1/2, 1 of 2 liter. In Italië in gebruik, vooral voor de Chianti.

Fillette

In de omgangstaal: een halve fles wijn. Vooral gebruikt in Anjou.

Filtratie

Een methode om de wijn te zuiveren die hierin bestaat dat men de wijn door een filter laat lopen om hem dan te ontdoen van zwevende deeltjes. Hoewel gemakkelijk en praktisch, kan filtratie de wijn een deel van zijn kwaliteiten ontnemen.

Finish

Afdronk.

Fino

Heldere, lichte en droge sherry.

Firn

Duitse term voor de typische smaak van een (te) oude wijn.

Flesziekte

Een tijdelijke ongesteldheid door te veel zuurstof, waar de wijn kort na zijn botteling soms door wordt geplaagd. Het duurt maar kort en gaat vanzelf over.

Fleur

Een tijdelijke ongesteldheid door te veel zuurstof, waar de wijn kort na zijn botteling soms door wordt geplaagd. Het duurt maar kort en gaat vanzelf over.

Fleuri

Men zegt van een wijn dat hij fruitig en fleurig is wanneer zijn smaak aan de geur van bloemen doet denken. Fleurige wijnen zijn dat vooral als ze jong zijn. Grote wijnen zijn dus slechts zelden met deze kwaliteit begiftigd.

Fleurie

Deze wijnen werden lange tijd verkocht onder de Appellation Beaujolais. Ze behoren tot de meest karakteristieke Beaujolais, dat wil zeggen die het best de frisheid en fruitige charme van deze rode wijnen manifesteren. Ze worden dan ook terecht opgenomen onder de Crus de Beaujolais (AOC).

Flight

Een kleine (meestal 60 tot 90 ml) selectie van verschillende wijnen voor onderlinge vergelijking. Flights worden meestal georganiseerd op kleur, druif, gebied of oogstjaar.

Flûte

De flûte is eveneens een glas waarin traditioneel mousserende wijn en in het bijzonder Champagne wordt geserveerd. Zijn slanke V-vorm maakt het mogelijk de kostbare belletjes vast te houden.

Fluwelig

Zegt men van een wijn die, na gerijpt te zijn, zijn structuur heeft behouden, maar een uiterst zachte indruk maakt.

Forzato

Naam die de Italianen geven aan de wijn die uit overrijpe druiven wordt bereid.

Foudre

Groot vat waarin men de wijn laat rijpen en vervoert.

Franciacorta

Aangename witte of rode wijn uit Brescia (DOC).

Frascati

Een droge witte wijn uit Castelli Romani in Italië.

Frecciarossa

Een goede lichte wijn uit Lombardije.

Fredonia

Rode druif met een goede opbrengst, gebruit om rode wijn te maken, vooral in New Jersey.

Freisia

In Italië en vooral in Piemonte gebruikte druif voor de bereiding van een levendige, soms parelende rode wijn met heerlijk bouquet.

Frizzante

Italiaanse naam voor de licht mousserende wijnen die bruisend of parelend worden genoemd.

Frontignan-Muscat

Mediterrane sector die beroemd is om zijn muskaat. Deze benaming wordt ook vaak gebruikt om de fles van 75 cl aan te duiden (AOC).

Fruitig

De eerste lenteachtige ontboezeming van heel wat wijnen, onschuldig en fris, vooral waarneembaar voor de reuk. Deze karaktertrek is te danken aan de grote vluchtigheid van de esters die smaak en aroma geven. Zij verdwijnt snel bij wijnen die niet rijk aan suiker zijn. Fruitige wijnen, droog of half droog, moeten jong worden gedronken voordat ze beginnen te verslappen.

Fumé

Fumé is de naam van een wijn uit de Sauvignon-druif in het Loire-gebied.

Fumigatie

Operatie die bestaat uit het laten branden van een zwavellont in een kuip of fust om de bacteriën en ongewenste giststoffen te verdelgen.

Furmint

Mooie witte druif waarmee de Tokay wordt gemaakt.

Fust

Reservoirs van gebogen houten planken en met hoepels aaneengesloten die dienen voor de opslag en het transport van wijn.