Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Kabinett

Een term die uitsluitend wordt toegepast op de Duitse wijnen. Vroeger was het de aanduiding voor de eigen voorraad van de eigenaar van een wijngoed.

Kadarka

De meest verbouwde druif van Hongarije.

Kamptal

Een wijnbouwgebied aan de oever van de Kamp in Neder-Oostenrijk.

Karaf

Normaal gesproken biedt de wijn die men in een restaurant per karf serveert geen andere garantie dan het goed vertrouwen van de restaurateur. De beste karaffen zijn gemaakt van doorzichtig glas, al of niet van kristal, om de disgenoten in staat te stellen volledig te genieten van de kleur van de wijn. Wanneer men in zeer goede restaurants gedecanteerde wijnen schenkt, eist de gewoonte dat men tegelijkertijd de kurk laat zien opdat de cliënt de staat daarvan kan beoordelen.

Kiezelaarde

Kristallijne vorm van kiezeldioxide die voor het filteren van wijn wordt gebruikt.

Kir

Een zeer populair aperitief dat gewoonlijk is samengesteld uit een lichte witte Bourgogne en een vinger cassis (d.i. likeur van zwarte bessen).

Klaren

Het verwijderen van troebelingen. Hiervoor gebruikt men ook wel klaringsmiddelen zoals eiwit of bentonier; deze stoffen binden zich aan de troebele deeltjes.

Kloon

Druivenstokken die door genetische vermenigvuldiging van dezelfde moederplant zijn ontstaan.

Knipperlé

In de Elzas verbouwde witte wijndruif die ook Kleingelber en Kleinner Riesling wordt genoemd.

Koosjer (wijn)

Wijn di volgens de rabbijnse wet wordt gemaakt voor gebruik tijdens de joodse godsdienstoefeningen. Bij uitbreiding is hij ook van toepassing op wat in wezen de paaswijn is. Deze wijn moet zuiver zijn, natuurlijk, zonder enige vermenging, gezond en bereid volgens de strenge reinigingswetten onder toezicht van een rabbijn.

Krachting

Men zegt van een wijn dat hij krachtig is als hij tegelijk warm, rijk en vitaal is met een hoog alcoholgehalte.

Krajina

Joegoslavische wijn, vooral rode maar soms ook witte, die dicht bij de grenzen van Roemenië en Bulgarije wordt geproduceerd.

Krampen

Wijnbouwgebied in de omgeving van Cochem, in de vallei van de Nedermoezel in Duitsland, dat zijn naam dankt aan de scherpe bocht (Krampe) die de rivier aldaar maakt om de rotswanden van harde leisteen heen. Deze wijnen behoren tot de beste van de Moezel, juist dank zij de hardheid van de bodem.

Kriska

Palmwijn uit West-Afrika.

Kuipen

Alles dat te maken heeft met vaten, tonnen en kuipen, met name de fabricage en reparatie daarvan.

Kurkentrekker

Elk instrument waarmee men een fles kan ontkurken. In zijn meest traditionele vorm is het een metalen spiraal, voorzien van een handvat.

Kurksmaak

Veelvoorkomende fles fout; deze smaak wordt veroorzaakt door inwerking van een slechte kurk op de wijn.

Kwaliteitswijn

Algemene term voor wijnen met herkomst benaming en van een hogere kwaliteit.