Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Macération Carbonique

Een methode om geur en kleur aan rode wijndruiven in e gistkuip te onttrekken voordat het gistingsproces aanvangt met als doe het aroma en de fruitigheid van de wijn te verhogen.

Mâché

Franse term voor een wijn waarvan door aftapping of transport het evenwicht is verstoord.

Maderisatie

Doordat ze al over hun hoogtepunt heen zijn, of onder slechte omstandigheden bewaard, kunnen witte wijnen bij het verlies van hun frisheid en fruitigheid een bruinachtige kleur krijgen. Deze kleurverandering is het gevolg van oxydatie en wordt maderisatie genoemd, omdat de wijnen van een bruine kleur en een smaak krijgen die ook de Madera heeft.

Madiran

Rode wijn uit Madiran in de Hautes-Pyrénées. Een zeer volle wijn met een uitgesproken bouquet, voor het grootste deel gemaakt van de Tannat-druif (40-70%) en verder van de Cabernet Sauvignon en verder van de Cabernet Sauvignon, Bouchy Cabernet Franc en Pinec. Hij heeft een alcoholgehalte van minimaal 11.

Magnum

Een fles waarvan de inhoud (1.5 liter) twee maal zo groot is als van een normale fles. Aangezien sommige rode wijnen in grote hoeveelheden beter verouderen worden zowel in de Bordeaux als in de Bourgogne wijnen uit grote jaren soms in Magnums in de kelder opgeslagen.

Maípo

Het Dal van de Maípo is een van de beste wijnstreken van Chili, gespecialiseerd in de Cabernet en de Malbec, die evenwichtige verfijnde wijnen met een lange levensduur opleveren.

Maître de Chai

In de Bordeaux is dit de naam voor degene die op een wijngoed is gelast met de wijnbereiding en het toezicht op de wijnen die liggen te rijpen.

Malbec

Een druivenras met groot rendement, dat voor de bereiding van rode Bordeauxwijnen wort gebruikt. Wordt ook elders gekweekt, waar hij ook wel Cot wordt genoemd

Malmesbury

Wijnstreek langs de kust van de Kaap-provincie.

Malolactische gisting

Tweede of secundaire gisting, veroorzaakt door de omzetting van appelzuur in melkzuur en koolzuur. Doet dit verschijnsel zich voor wanneer de wijn nog in het vat zit, dan heeft dat slechts een verlaging van de zuurgraad tot gevolg. Maar zit de wijn onverhoopt al in de fles, dan wordt hij 'gazeux', koolzuurhoudend, en dan neemt de druk in de fles toe.Dit verschijnsel kan te wijten zijn aan te vroege botteling.

Mangaan

Element dat in bijna alle wijnen zit, in uiterst kleine hoeveelheden, die echter al naar gelang de bodem van de wijngaard kunnen variëren. Komt meer in de Beaujolais voor dan in de Bordeaux en meer in de rode dan in de witte wijn. Het grootste gehalte van mangaan zit in de druivenpitten.

Mannequin

Grote mand die 70 tot 80 kg druiven kan bevatten.

Mannitique

Ziekte die zich voordoet wanneer de temperatuur in de gistkuip boven de 35 C komt en de wijn een te lage zuurgraad heeft: de goede gistcellen streven af en andere bacteriën komen in actie. De wijn gaat dan een bezinksel vormen, wordt troebel en krijgt een muffe, better- zoete smaak.

Manzanilla

Fijne droge sherry uit Sanlúcar de Barrameda.

Marc

Distillaat van de marc (pulp). Résidu dat overblijft bij witte wijnen na het pesen, bij rode wijnen na het gisten.

Marcottage

Traditionele methode om de wijnstok voort te planten (het afleggen van twijgen van wijnstokken).

Mareotis

Beroemde wijn uit het oude Egypte, die grote bekendheid genoot in de landen rond de Middellandse Zee.

Marino

Gewoonlijk zijn dit witte wijnen uit Latium.

Marsala

Dez4 wijn, gemaakt in de omgeving van Marsala in het noordwesten van Sicilië, is de voornaamste Italiaanse dessertwijn. De donkerkleurige Marsala heeft een karamelsmaak. Hij wordt gemaakt van een aromatische witte wijn met de naam Passito, die zelf weer van gedroogde druiven wordt gemaakt en verterkt met eau-de-vie en druivensiroop. Hij moet tussen de 2 en 5 jaar op fust rijpen.

Marsanne

Druivenras voor witte wijnen, dat vooral wordt gecultiveerd in de Provence, de Rhône, de Savoie en in Algerije.

Martina

Witte wijnen uit de omstreken van Bari (Puglia).

Mascara

Belangrijke wijnstreek in Algerije, in de buurt van Algiers. Er wordt witte wijn, rode en rosé geproduceerd. De donker rode wijn werd dikwijls gebruikt voor versnijding .

Mavrodaphni

Deze volle, zoete, rode dessertwijn is een van de bekendste van Griekenland.

Mavroud

Een druif die in Bulgarije veel wordt verbouwd. Deze brengt wijnen voort die dezelfde zuurgraad en hetzelfde alcoholgehalte hebben als wijnen uit de Gamza-druif.

Meeldauw

Ziekte van de wijnstok, afkomstig uit Amerika.

Meiwijn

Traditionele drank in de Rijnstreek, gemaakt van de lokale wijn waarin men lievevrouwebedstroblaadjes heeft laten trekken. Men serveert hem ijskoud, in een grot schaal met een lepel erbij om de aardbeien en andere vruchten die erin ronddruiven, eruit te vissen. Het is een verfrissende, vrolijke drank die men overal kan maken. Bij gebrek aan Rijnwijn voldoet elke droge witte wijn uitstekend.

Meleto

Goede Chianto Classico van de firma Ricasoli.

Mendoza

Provincie in Argentinië die drie kwart van de Argentijnse wijn produceert.

Meranese

Wijn uit Trentino-Alto Adige

Mergel

Kleiachtig gesteente dat een grote hoeveelheid kalk bevat; wordt gebruikt om zure grond meet te verbeteren.

Méritage

In de VS gebruikte term voor een cuvée van meerdere, hoofdzakelijk bordeaux druiven.

Merlot

Blauwzwarte druif met de dikke schil die de wijnen van St.-Emilion en Pomerol hun zoetheid en molligheid verleent.

Méthode champenoise

Methode voor de productie van champagne, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in de fles. Deze methode heet méthode traditionelle voor andere mousserende wijnen, die volgens dezelfde methode worden gemaakt.

Methusalem

Een reuzenfles die voor champagne werd gebruikt. Er gaan 8 gewone flessen in.

Millerandage

Ziekte van de wijnstok die zich manifesteert in het verschil in grootte tussen de druiven van een en dezelfde tros of in een tekort aan druiven aan een tos. Millerandage is het gevolg van coulure ontstaan uit onvoldoende bloesem of slechte bevruchting van de bloemen.

Millésime

Het jaar van de oogst waaruit de wijn afkomstig is. Dit jaartal wordt vaak op flessen vermeld.

Mis en bouteille au domaine

Een zaak van essentieel belang, aangezien de eigenaar van een wijngaard het zuivere product van zijn wijnstokken helemaal zelf bottelt. Deze term, vermeld op het etiket van een wijnfles, zou altijd de echtheid en tot op zekere hoogte ook een hogere kwaliteit moeten garanderen. Op het etiket dient duidelijk te worden vermeld dat de wijn op het wijngoed is gebotteld, dat hij daar absoluut zeker uit afkomstig is en dat hij op de fles is gebracht door de persoon die hem produceert (althans op zijn wijngoed).

Mise en Bouteille

Deze vermelding op het etiket van een wijnfles geeft aan dat de wijn is gebotteld door de eigenaar van de wijngaard waaruit hij afkomstig is, en is tevens een waarborg voor zijn echtheid.

Mise en bouteille au Château

Dit is een wijn die is gebotteld op het château waar hij is gemaakt van druiven die in de wijngaarden van dat château worden gekweekt. Deze benaming biedt de garantie dat hij onversneden en authentiek is. In de meest belangrijke wijngaarden is deze vermelding tevens een waarborg voor een zeer hoge kwaliteit.

Moelleux

Betekent zacht, mollig, fruitig, maar niet per se zoet. Dit woord wordt dikwijls gebruikt met betrekking tot witte wijnen, vooral die uit de Sauternes.

Moer

Afzetting of bezinksel, bestaande uit wijnsteen die de wijn bij het oversteken op de bodem van het vat achterlaat.

Monbazillac

Witte, zoete desertwijn uit de omgeving van Bergerac in Frankrijk (AOC).

Monica

Waarschijnlijk uit Spanje afkomstig druivenras dat over geheel Sardinië is aangeplant. Twee rode wijnen zijn ernaar genoemd: Monica di Cagliari en Monica di Sardegna, beide met DOC-garantie.

Monopole

Deze term, die men dikwijls op wijnetiketten aantreft, geeft aan dat de wijn een exclusief product van een bepaalde wijnboer is of dat een handelaar de alleen verkoop ervan heeft. Dit kunnen ook versnijdingen van een zelfde appellation contrôlée zijn. In dat geval wordt slechts zelden het jaartal vermeld.

Montepulciano

Druivenras voor goede rode wijnen in Midden- en Zuid-Italië,

Montilla Sierra

Lijkt veel op een Fino Sherry. Een van de 2 beste Montillawijnen.

Morgon

Van de als Crus du Beaujolais geklasseerde wijnen is dit een van de meest volle, soms zelfs in die mate dat hij lijkt op een Bourgogne.

Moscato

Italiaans voor Muskaat-druif.

Most

Druivensap, dat nog niet heeft gegist of bezig is te gisten.

Mostgehalte

Suikergehalte van de druiven.

Mourisco

Belangrijke druivensoort bij de bereiding van Port.

Mourvèdre

Rode-wijdruif die in Frankrijk, Algerije en Spanje wordt gekweekt.

Mousserend

Ook wel mousseux. Oftewel een parelende wijn. Alle Franse wijnen van dit type worden met de Franse term mousseux genoemd behalve die welke in de Champagne worden gemaakt. Deze hebben als enige recht op de benaming Champagne. Het koolzuur in de fles maakt e wijnen bruisend. De beste worden gemaakt volgens de 'méthode champenoise', d.w.z. een tweede gisting op fles.

Müller-Thurgau

Druivenras dat wordt verkregen uit het kruisen van de Riesling met de Sylvaner. Ook de wijn die van dit ras wordt gemaakt kan die naam dragen.

Murrumbidgee

Geïrrigeerde wijngaard aan de oever van de Murrumbidgee, een zijrivier van de Murray in Nieuw Zuid-Wales (Australië). Er worden vooral likeurwijnen geproduceerd.

Muscaat

Zoete druif, meestal wit, waarvan vele soorten bestaan. De wijnen die ervan worden gemaakt zijn meestal nogal zwaar, met een zeer uitgesproken geur en smaak; ook worden er zeer zoete dessertwijnen van gemaakt en tevens worden ze als tafeldruiven geconsumeerd.

Muscadel

Een van de benamingen die in Engelstalige landen worden gebruikt voor zoete aperitiefwijnen die meestal met alcohol zijn versterkt en gemaakt van de Muskaat-druif.

Muscadelle

In de Bordeaux gekweekte druif voor witte wijn. Wordt gebruikt bij de bereiding van de zoete Sauternes en de droge Graves.

Muscatel

Deze wijnen, alle gemaakt van de muskaat-druif, kunnen zowel wit zijn als rood; mousserende of dessertwijnen. Twee van de bekendste zijn de Muscat de Frontignan en de Muscat van het Griekse eiland Samos.

Museletage

Het leggen van een draad korfje om de hals van een Champagnefles of een andere fles mousserende wijn.

Mutage

Het onderbreken van de gisting bijvoorbeeld door toevoeging van alcohol of zwaveldioxide.

Mutage

Franse term voor het kunstmatig onderbreken van de gisting. Dit kan worden gedaan met gebruik van zwaveldioxyde, of door toevoeging van alcohol aan de most. Het gevolg hiervan is dat de wijn een bepaalde hoeveelheid suiker zal bevatten die niet in alcohol werd omgezet.

Muté

Een 'vin muté' is een wijn waarvan de gisting is stopgezet of onderbroken door toevoeging van eau-de-vie. Deze wijnen worden dikwijls gebruikt in de productie van aperitiefwijnen en voor het door versnijden versterken van wijnen die niet krachtig genoeg zijn of te weinig zoet bevatten.

Mycoderma Aceti

Bacterie die de wijn zuur maakt of hem omzet in azijn.

Mycoderma Vini

Een gistras dat verantwoordelijk wordt geacht voor de vorming van een vliesje op sommige wijnen.

Vin de Macadam

Oude Parijse naam voor zoete wijnen die regelrecht uit de gistkuip naar de Parijse boulevards werden vervoerd, waar ze op de caféterrassen werden gedronken.

Vino Nobile di Montepulciano

Een rode wijn, bekend onder de naam Vino Nobile di Montepulciano. Deze lichte rode wijn wordt verbouwd op een hoogte tussen 300 en 600 meter.