Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Octave

Klein fust met een inhoud van 1/8 pijp. Aangezien ook de inhoud van een pijp sterk wisselend is, ligt de inhoud van een octave tussen 54.5 en 81.8 liter. Doorgaans echter ca 63.6 liter.

Oenologie

De wetenschap van de wijn. Een wetenschap die handelt over de bereiding en conservering van de wijn en de bestanddelen daarvan door toepassing van de regels van de chemie. Het doel van oenologie is het voorkomen van ziekten bij de wijnbouw en in meer algemene zin in het bevorderen van de productie van de best mogelijke wijnen met een minimum aan verlies en onnodige kosten.

Oïdium

Een schimmelziekte van de wijnplant die afkomstig is uit Amerika en daar mildew wordt genoemd.

Oleron

Ziekte van de wijnplant die in Zuid-Afrika in meerdere of mindere mate heerst, elders echter zelden.

Oloroso

Een sherry met een notensmaak, zeer sterk van smaak en geur, rijker dan de Fino.

Onderstam

Wijstok of stek van een wijnstok waarop een scion (deel van een andere wijnstok dat bestemd is om geënt te worden) wordt geënt. De onderstam ontwikkelt zich in de grond en geeft de wijnstok sterke, gezonde wortels terwijl de scion de vruchten draagt.

Ontstelen

Een handeling die bestaat uit het scheiden van druiven en steeltjes. Vroeger deed men dit karwei met de hand, maar tegenwoordig bedient men zich van een druivenritser.

Ordinaire

Benaming voor de wijn voor dagelijks gebruik in Frankrijk.

Organoleptische Controle

Kwaliteitscontrole van een wijn op uiterlijk, geur en smaak door te proeven.

Orvierto

Orvieto is een van de heerlijkste witte wijnen van Italië, met een constante kwaliteit. Het is merendeels droge, maar deels ook halfzoete wijn. De zoete Orvieto heeft een bijzondere charme en delicatesse. De voornaamste druiven zijn Trebbiano, Procanico, Malvasia, Verdello, Grechetto en Drupeccio. Bij de droge wijn is de Trebbiano dominant.

Ouillage

Ouillage is de lege ruimte die door verdamping in het vat ontstaat. Ouiller is de operatie die bestaat uit het opvullen van deze ruimte door het bijgieten van wijn in het vat.

Ouvée

Oppervlaktemaat in Bourgondië.

Oxydatie

Term die meestal wordt gebruikt als synoniem voor maderisatie. Oxydatie is met name schadelijk voor witte wijnen. Ze treedt op na een te lang verblijf op fust of les; de witte wijn wordt donkerder, bruinachtig en verliest zijn smaak. Voor sommige wijntypen - Madera, Sherry en strowijn - vormt oxydatie juist de basis voor hun kenmerkende eigenschappen en wordt ze zelfs graag gezien. Substanties in de wijn die kunnen oxyderen zijn vooral tannine en kleurstoffen. IJzer speelt een grote rol bij de oxydatie verschijnselen.