Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Paarl

Stad en vallei in de provincie Kaapstad in Zuid-Afrika.

Pacherenc du vic bilh

Witte wijn uit de Franse Pyreneeën, uit nagenoeg dezelfde sector als de rode Madiran.

Pais

Druiven en wijnen van Spaanse origine die al zo lang in Chili worden geteeld en bereid dat ze als inheems worden gezien.

Palma

Een exportterm voor een heel zuivere en subtiele Sherry Fino.

Palo Cortado

Zeldzame, droge sherry.

Palomino

Witte druif die het meest wordt gebruikt voor de productie van Sherry in Jerez, in Spanje.

Passe

Een etiketje dat op sommige flessen wordt geplakt om aanvullende informatie te geven op het hoofd- of halsetiket.

Passe-Tout-Grain

Goede rode Bourgogne, gemaakt van een menging van Pinot en Gamy of met andere, mindere rassen (AOC).

Passerillage

Methode waarbij de rijpe druiven extra lang aan de wijnstok blijven hangen om geconcentreerd sap te krijgen. Voor zoete wijnen.

Passito

Italiaanse wijn, gemaakt van gedroogde vruchten. Gewoonlijk betreft het een dessertwijn, maar soms voegt men deze druiven toe aan droge wijnen.

Pasteurisatie

Het proces, genoemd naar Louis Pasteur, voor het stabiliseren van wijn door verhitting. Het stabiliseren van wijn gebeurt door ze snel en voor kort tijd tot een temperatuur van 60 tot 66 C te verwarmen, waardoor de meeste micro-organismen worden gedood. Pasteurisatie is soms gewenst voor gewone wijnen maar niet aanbevelenswaardig voor kwaliteitswijnen. Pasteurisatie vernietigt niet alleen de bacteriën, maar de wijn wordt ook 'dood' gemaakt, waardoor hij zich niet meer kan ontwikkelen.

Pécharmant

De beste rode wijn uit Bergerac in Zuid-West-Frankrijk die lijkt op de mindere wijnen van Saint-Emilion van de tweede rang (AOC).

Pedro Ximenez

Een zeer zoete druif, geteeld in Andalusië en andere streken van Spanje. Hij dient vooral voor de bereiding van zoete wijnen of voor het zoeten van Sherry's.

Peilstok

Meetinstrument met schaalverdeling waarmee de inhoud van de vaten kan worden gemeten.

Pelin

De Roemeense wijn die ijskoud wordt gedronken. Het betreft een wijn waarin men diverse kruiden heeft laten trekken.

Pelure d'oignon

'Uienschil'. Met deze term duidt men de bruinachtige kleur aan die sommige oude wijnen aannemen.

Perlwein

Een in Duitsland zeer geliefde mousserende wijn, verkregen door koolzuurinspuiting.

Petit-Chablis

Een aangename maar kwalitatief mindere Chablis die wordt grporduceerd in Lignorelles, Ligny-le-Chatel en andere plaatsen die recht hebben op de Appla-Latium Chablis (AOC).

Petit-Syrah

Een druivenras dat wordt verbouwd in Californië.

Petit-Verdot

Druif die in de Bordeaux voorkomt.

Petite Champagne

Hier is geen enkel verband met de wijn uit Champagne, maar het gaat om de tweede streek van Cognac. De gedistilleerde drank uit dit gebied draagt de naam Petite Champagne of fine Champagne.

Pichet

Een klein houten, aarden of stenen kannetje dat wordt gebruikt voor het serveren van wijn of cider.

Picpoul

Druif voor witte wijn, verbouwd in Zuid-Frankrijk. Hij geeft vrij schrale wijnen en wordt ook gebruikt voor de bereiding van vermout.

Pijp

Een groot ovaal vat met wisselende inhoudsmaat al naar gelang het land, de streek of de inhoud. Het wordt vooral gebruikt voor Port.

Piketten

Stevige paaltjes, bij voorkeur van acacia hout, die in rijen in de grond worden gezet en met elkaar verbonden door ijzerdraad waaraan de wijnplanten worden opgebonden.

Pineau d'aunis

Een druif die wordt gebruikt in de rosé d'Amjou en rode Loire wijnen.

Pinot

Een van de voornaamste families van wijndruiven die, alleen of vermengd met andere rassen, de grootste Bourgognes en Champagnes en vele andere kwaliteitswijnen levert. De Pinot is een druif met temperament.

Pinot Blanc

De witte druif van de beroemde familie Pinot. Hij dient voor de bereiding van een goede, frisse Elzasser. Vormt een vast bestanddeel van de Crémant d'Alsace, de mousserende wijn uit dit district.

Pinot Gris

Druif van de Pinot-familie die in de Elzas goede witte wijnen geeft en daar ook Tokay d'Alsace wordt genoemd. In andere delen van Frankrijk noemt men hem Pinot beurot, Fauvet, Malvoisie en Auxerrois gris. In Duitsland heet hij Ruländer. In Italië Pinot Grigio.

Pinot Noir

De Pinot noir is een van de grootste kwaliteits-wijndruiven. Hij maakt fabelachtige rode Bourgognes en ook de Champagne heeft veel aan hem te danken. Het is een wispelturige druivenstok met een middelmatig rendement, maar in de juiste bodem en goed klimaat levert hij een schitterend product.

Piquant

Franse, geringschattende term voor een wijn die scherp, zuur en wrang is.

Piqué

Frans woord voor azijnachtige wijn.

Piquette

Een drank die wordt verkregen wanneer men water giet op de resten van het persen. Licht alcoholisch, zuur maar fris van smaak.

Plavac

Een inheems Joegoslavisch druivenras dat dient voor de bereiding van rode wijnen in Dalmatië.

Poiré

Vergist perensap. In Zwiterland en sommige streken in Frankrijk kan de eau-de-vie-de-poire voortreffelijk zijn.

Polcevera

Een dunne, lichte Italiaanse witte wijn.

Pomrol

Rode Bordeaux wijn. De Pomerols lijken op de Saint-Emilions en de meest evenwichtig opgebouwde Médocwijnen, waarmee ze subtiliteit en de verfijnde smaak gemeen hebben.

Porrón

Gebruiksvoorwerp, afgeleid van de bota, of Spaanse veldfles. De handigheid en vrolijkheid waarmee de porrón-drinker een straaltje wijn de lucht in sprietst en het daarna met de mond opvangt is typisch Spaans.

Pot

Een ardig, praktisch flesje in zuidelijk Bourgondië, vooral in de Beaujolais. De inhoud is ongeveer een halve liter.

Pouilly Vinzelles

Droge witte wijn uit de Mâcon die in goede jaren lijkt op de Pouilly-Fuissé.

Pouilly-Fuissé

De beste witte wijn uit het zuiden van Bourgondië.

Pouilly-Fumé

Een uitstekende droge witte wijn uit de Loirevalei (AOC).

Pouilly-Loché

Een eenvoudige, droge witte (AOC) uit Mâcon. Hoewel lager geklasseerd, heeft hij toch veel gelijkenis met de beroemde Pouilly-Fuissé.

Prädikatswein

De hoogste (officiële) classificatie van Duite wijnen voor recente oogstjaren (sinds 2007).

Primeur

Aanduiding voor wijnen die reeds kort na de oogst verkocht mogen worden.

Proeverij

Door het proeven van een wijn is het mogelijk via zijn smaak en geur een oordeel over zijn kwaliteit en specifieke kenmerken te geven. Een blind-proeverij is een proeverij waarbij de herkomst en de identiteit voor de proever niet bekend zijn. Men presenteert de flessen bijvoorbeeld in een huls of met afgedekt etiket.

Pupitre

Een rek dat als functie heeft de flessen mousserende wijn geleidelijk in vertiale positie te brengen, met de hals naar beneden om ze gereed te maken voor het uitstoten of uitwerpen van de tijdens de tweede gisting opgehoopte wijnmoer.

Puttonyos

Een in Hongarije gebruikte emmer voor het afmeten van de speciaal voor de bereiding van Tokay geselecteerde hoeveelheid druiven. Het kraagetiket van iedere fles Tokaji Qzu vermeldt: 3 puttonos, 4 puttonos, etc.

Pyrale

Vlinder waarvan de rupsen plantn en vooral de wijnplant aantasten waarvan ze de bladeren en bloemstelen opvreten.

Vin de Pays

Deze beantwoorden aan een gereglementeerde classificatie in verschillende streken van Frankrijk. In de hiërarchie van de Franse wijnen komen ze uit technisch oogpunt juist voor de minst verfijnde categorie wijnen, de dagelijkse consumptiewijnen. Vins de pays worden gemaakt in met name genoemde gebieden met rassen en volgens bereidingsmethodes die door het ministerie van landbouw zijn voorgeschreven en door de plaatselijke vereniging van verbouwers worden gecontroleerd. Ze dragen de naam van het pays waar ze worden geproduceerd. De kwaliteit kan wisselend zijn van aangenaam tot ronduit arm.