Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Saccharomyces Cereviseae

Natuurlijke gistcellen in de wijn afkomstig van de rijp, het grijze waasje waarmee de schil van de druif aan het eind van de zomer en in de herfst is bedekt.

Saint-Emilion

Dit ras van de Ugni blanc levert het grootste gedeelte van de Charente wijnen die worden gedistilleerd voor het maken van Cognac.

Saint-Emilion

Van de rode Bordeauxwijnen is die van Saint-Emilion de meest vlezige en volle. Men vergelijkt hem vaak met de Bourgogne.

Saint-Laurent

Wijndruif voor rode wijn die voornamelijk in Oostenrijk en Tsjechoslowakije wordt geplant.

Saké

Japanse wijn met een alcoholgehalte van tussen de 12 en 16. Hij wordt gemaakt van gewassen en gestoomde rijst die men vervolgens laat gisten. Tegen het eind van het gistingsproces doet men er nog wat rijst bij, waarna men hem aftapt, filtert en op fust laat rijpen. Saké is een kleurloze, vrij zoete drank met een bittere nasmaak.

Salamanzar

Grote glazen fles die eerder werd gebruikt voor tentoonstellingsdoeleinden an voor het bewaren van wijn. Hij kon 9 liter bevatten, oftewel de inhoud van 12 flessen Champagne.

Samos

Muskaatwijn van Samos is een van de bekendste Griekse wijnen, en de herkomstbenaming ervan wordt gecontroleerd.

San Joaquin Valley

Warme streek in Californië waar rozijnen en zoete aperitiefwijnen worden geproduceerd.

Sancerre

Witte wijn uit het Loiredal (Frankrijk). Deze wijn dankt zijn typische smaak aan de kalkstenen grond. Hij is duidelijk droog

Sangría

Een verfrissende Spaanse drank die bestaat uit rode wijn, citroen- en sinaasappelsap, suiker, sodawater of gewoon water en soms gegarneerd met bessen, stukjes vruchten etc.

Santo (Vino)

Zoete witte dessertwijn, die zowel in Griekenland als in Italië (Veneto) wordt gemaakt van druiven die men aan de wijnstok laat drogen. De Vino Santo heeft een mooie goudgele kleur.

Sauternes

Witte wijn uit de Bordeaux (AOC). Voor het maken van een wijn die echt van nature zoet is moet de druif een staat van overrijpheid bereiken die 'edele rotting' wordt genoemd. Lukt dat niet, dan zal de wijn niet die rijkdom aan suiker bevatten en dus ook niet het hoge alcoholgehalte. Maar laat men het moment van de juiste staat van overrijpheid voorbijgaan, dan zal het bouquet verloren gaan in de overweldigende geurigheid en rijkdom van de wijn. Dit moment ligt laat in het seizoen wanneer er al kans op nachtvorst is. Voor de wijnboeren in de Sauternes is het moeilijk om het juiste moment voor de oogst te kiezen.

Sauvignon Blanc

Een witte druif van uitzonderlijke kwaliteit waarvan bepaalde voortreffelijke witte wijnen worden gemaakt. In combinatie met de Sémillon en een kleine hoeveelheid Muscadelle geeft hij de beste witte wijnen van de Bordeaux van de zoetste Sauternes tot de droogste Graves.

Savagnin

Belangrijkste druivenras in de samenstelling van de wijnen van Château-Chalon. De rode Traminer uit de Elzas wordt ook wel Savagnin rose genoemd. Savagnin noir is een van de streeknamen voor de Pinot Noir.

Savatiano

Een van de voornaamste Griekse druivensoorten die wrodt gebruikt voor likeuren maar ook voor tafelwijnen.

Schaumwein

Algemene Duitse benaming voor alle mousserende wijnen.

Schenkmand

Langwerpige mand waarin men een fles wijn lichtelijk naar voren hellend legt, om bij het schenkende wijn zo weinig mogelijk te schudden.

Schiave

Rode druif uit Italië, die vooral in Alto-Adige wordt gekweekt.

Schloss

Letterlijk is dit het Duitse woord voor 'château', maar in het wijnjargon is Schloss meeer de pendant van het Franse château d.w.z. het wijngoed, het gebouw met inbegrip van de wijngaarden, de kelders, enz.

Scion

Segment van een tak of loot met één of meer knoppen die op een onderstam wordt geënt om een volledige plant te vormen.

Sec

Wanneer we het over wijn hebben betekent sec het tegenovergestelde van zoet. Een wijn is sec wanneer alle druivensuiker tijdens de gisting is omgezet in alcohol.

Secco

Italiaans voor sec, droog.

Sediment

Bezinksel van vaste stoffen dat tijdens het ouder worden van de wijn op de bodem van de fles verschijnt. Hoewel het op zichzelf een bittere smaak heeft is het niet van invloed op de smaak van de wijn, mits men deze behendig decanteert alvorens hem te serveren.

Sekt

Duitse term voor mousserende wijn.

Séléction Massale

Van de beste wijnstokken van een wijngaard worden rijzen genomen ter vermeerdering.

Sémillon

Druivenras voor witte wijn dat wordt gebruikt voor de Sauternes- en de Graveswijnen, maar dat eveneens vrij veel voorkomt in de Dordogne en in het Zuid-Oosten van Frankrijk.

Sercial

Wit druivenras dart een van de beste Madera wijnen produceert: droog, soms bleek van kleur, soms goudgeel. Heeft altijd een zeer sterk bouquet.

Serre

Term uit de Champagne voor de persing of het produkt van de persing. In de Champagne spreekt men van 'première serre", 'deuxième serre", etc. wanneer men het heeft over de producten van de diverse persingen. De eerste levert de hoogste kwaliteitswijn. De eerste pesing geeft de zogenaamde vin de Cuvée.

Sève

Voedend sap dat circuleert in vaatplanten, zoals de wijnstok. Maar met betrekking tot wijn betekent dit woord dat de wijn een vrouwelijke charme, elegantie en distinctie heeft. Men gebruikt de term ook voor de Sauternes wijnen die al deze eigenschappen in hoge mate bezitten, maar ook een zekere pit in zich hebben.

Singlings

Het wijn distillaat tussen de eerste en tweede distillatie.

Sipon

Sloveens druivenras waarvan de naam op de etiketten van Ljutomer- of Lutomerwijnen wordt vermeld.

Sitges

Buitengewoon heldere en zoete dessertwijn, geproduceerd in het Catalaanse stadje van dezelfde naam.

Smaragd

Hoogste kwaliteitsniveau in Wachau om rijpe, krachtige wijnen aan te duiden.

Soave

Italiaanse witte wijn uit de omgeving van Verona. Droog, met een aangenaam bouquet en een zachte textuur.

Solera

Methode om bij versterkte wijnen, met name sherry en madeira, elk jaar dezelfde kwaliteitsstandaard te garanderen.

Som

Roemeense naam voor de Furmint-druif.

Sommelier

Het Franse woord voor de kelner die in restaurants is belast met de zorg voor de wijnen.

Sonoma

Wijnstreek in Californië ten noorden van San Francisco, waar enkele voortreffelijke tafelwijnen en mousserende wijnen worden geproduceerd.

Spätburgunder

Duitse afstammeling van de Pinot noir die uit de Bourgogne wordt geïmporteerd.

Spätlese

Zoete wijn, gemaakt van laat geplukte druiven.

Spritzer

Duitse en Engelse term voor een drank die voor 1/3 besteaat uit Rijnwijn en voor 2/3 uit sodawater. Met veel ijsblokjes is dit een lekkere, verfrissende drank voor in de zomer.

Spritzig

Duitse term voor wijnen die heel licht mousserend zijn geworden door een teveel aan koolzuur.

Spumante

Italiaanse term voor mousserende wijn. De beroemste is de Asti Spumante.

Stabilisering

Toestand die wordt bereikt wanneer een wijn van alle ongewenste deeltjes is ontdaan.

Steen

Zuid-Afrikaanse naam voor chenin blanc, die daar de gangbaarste druivenvariëteit is en ook als basis dient voor brandy en de productie van sherry.

Steinweine

Letterlijk: 'steenwijnen'. Met deze term worden de groengouden wijnen van het Duitse Franken en het Oostenrijkse Stiermarken aangeduid. De Steinweine van Franken, in hu merkwaardige ovalen fles, hebben een dusdanig bijzonder karakter dat ze doorgaans alleen voor kenners bestemd zijn.

Stellenbosch

Wijndistrict in de Kaapprovincie.

Stravecchio

Italiaanse term voor zeer oude wijnen.

Strohuls

Een huls van stro die ter bescherming om de fles heen zit. Hij wordt nog maar weinig gebruikt.

Suikeren

Het toevoegen van suiker aan de most voor het gistingsproces, meestal om een onvoldoende rijpheid van de druiven te compenseren. Het suikeren van de most tijdens de gisting wordt in Frankrijk 'chaptalisation' genoemd.

Suikerwijn

Een 'wijn' die wordt gemaakt door na de ontsteling suiker en water aan de steeltjes toe te voegen en dit mengsel te laten gisten.

Sylvaner

Witte druif met een goed rendement die wordt geplant in de Elzas, Oostenrijk, Zwitserland en Duitland. Hij geeft lichte, plezierige wijnen.

Syrah

Druivenras dat in het Rhônedal wordt geplant voor de rode Hermitage. Deze soort gedijt vooral goed in een warm klimaat. Hij rijpt vrij laat en loopt het risico door vroeg nachtvorst overvallen te worden.

Szemelt

Hongaarse term voor Auslese, het één voor één plukken van druiven op het moment dat ze het gewenste stadium van rijpheid of overrijpheid hebben bereikt.