Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Taglio

Italiaans woord voor versneden wijn.

Taille

In de Champagne betekent dit woord de tweede persing van de druiven en de volgende, behalve de laatste. De eerste 'taille' komt overeen met de tweede 'serre' en de tweede 'taille' met de derde 'serre'. Deze most wordt gebruikt voor de productie van kwalitatief mindere Champagnes van iedere fabrikant. Alleen die van de eerste persing wordt onder de beste merknaam van elke producent verkocht.

Tannat

Belangrijkste druif voor Madiran. Deze wordt beschouwd als identiek aan de Harriague, een wijnstok die op grote schaal in Uruguay wordt geplant.

Tannine

Ook wel looistof. Een van de belangrijkste bestanddelen van wijn, afkomstig uit de schillen en de pitten van de druiven, dat tijdens de vergisting deel wordt van het sap. De tannine geeft de wijn zijn karakter en houdbaarheid en kan in combinatie met de aldehyden, depot of bezinksel vormen. Tannine is een adstringerende stof die zich ook bevindt in boomschors en bepaalde noten en die bovendien een antiseptische werking heeft.

Tannines

Zie Tannine

Tartraat

Tartraten zijn de zouten van het wijnsteenzuur; ze behoren ook tot de bestanddelen van de wijn.

Tawny Port

Dit is een authentieke Port, die gedurende 4 tot 10 jaar op fust heeft gerijpt en met ander Port wordt vermengd alvorens te worden gebotteld. Tawny Port is minder zwaar en heeft minder glans dan een Vintage-Port maar heeft meer finesse. Eenmaal op fles gebracht moet een Tawny Port niet meer worden bewaard, maar zo spoedig mogelijk gedronken.

Teinturier

Franse naam voor een druif waarvan het sap rood is gekleurd. De meeste druiven hebben, wat hun kleur aan de buitenkant ook is, een kleurloos of goudkleurig sap omdat de pigmenten slechts in de schil zitten en niet in het vruchtvlees.

Tenuta

Italiaanse benaming voor een wijngoed.

Teroldego

Druivenras voor rode wijnen, gekweekt in Trentin (Italië), met name rond Mezzolombardo en Mezzocorona (DOC).

Terroir

Een Franse term voor de som van alle natuurlijk factoren die een stuk grond beïnvloeden, inclusief bodem, klimaat, dagelijkse temperatuurschommelingen en lengte van het groeiseizoen.

Terroir de Goût

Deze term duidt op de heel aparte smaak die de wijn kan krijgen van de grond waarop de wijnstok groeit.

Tinta

Een famiie van druivenrassen - Tina Cão, Tinta Francisca, etc. - die worden gebruikt voor het maken van Port.

Tinto

'Vino tinto' is de Spaanse term voor rode wijn.

Tirgage

Franse term voor het oversteken van wijn.

Tokaji

Een van de woorden die men aantreft op het etiket van een Tokay en die dan wordt gevolgd door de vermelding van het Tokay-type.

Tonneau

Een doorgaans houten en van hoepels voorzien wijnvat. Afmeting en inhoud ervan kan variëren al naar gelang de lokale tradities. De tonnen worden gebruikt voor het rijpen, opslaan en vervoeren van wijnen.

Torgiano

Rode of witte Italiaanse wijn uit Umbrië (DOC).

Touringa

De meest gecultiveerde rode druif in de Dão, Portugal. Is ook een van de druiven die in port wordt verwerkt.

Tourne

Een stoornis in de wijn, waarbij zich een teveel aan koolzuur vormt; de wijn krijgt een onaangename geur en smaak, wordt troebel en verliest zijn kleur.

Traminer

Druivenras dat de kruidigste Elzasser wijnen oplevert. Wordt meestal Gewürztraminer genoemd, welke naam men doorgaans aantreft op de etiketten van de Duitse wijnen die van deze soort worden gemaakt.

Trasfugado

De Portugese benaming voor de Madera na het oversteken en dus gescheiden van zijn depot.

Trebbiano

Italiaanse naam voor de Ugni blanc, het meest voorkomende witte druivenras in Italië.

Trie

Franse term voor het selecteren van de druiven tijdens de pluk, waarbij de onrijpe of rotte vruchten eruit worden gehaald. Hoe hoger de kwaliteitswijn die men beoogt te maken, des te nauwkeuriger de 'trie' zal zijn.

Tun

Een wijnvat met een inhoud van 210 Britse gallons.

Typiciteit

De typische - in het bijzonder voor een terroir of bodem - karakter van een wijn, dat bepaald wordt door de grond waarop de druif groeit.

Vin de Tête

In de Sauternes is dit de benaming voor de wijn die wordt gemaakt van de eerste persing, dus de beste.