Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Vacqueyras

Een van de beste wijnbouwgemeenten in het zuidelijk deel van de Côte du Rhône, waar witte, rode en rosé wijnen worden geproduceerd.

Vaduzer

Rode wijn uit Liechtenstein. De Vaduzer is een lichte rode wijn die door zijn lichte kleur erg veel weg heeft van een rosé.

Valais

Eerlijke witte en rode wijnen, van de oevers van de Adige, van Merano tot Verona, in het Veneto gebied (DOC).

Valgella

Rode wijnen uit Valtellina, die van de Nebbiolo-druif worden gemaakt.

Valpantena

Een wijn die behoort tot de Valpolicella.

Valpolicella

De beste rode wijn uit de provincie Veneto, robijnkleurig, geurig en fruitig, met een delicaat bouquet en een rijke textuur (DOC).

Variëteit

Druivenras, zoals merlot of cabernet sauvignon. Te onderscheiden van de term varietal, oftewel cépagewijn: wijn die vernoemd is naar zijn druif.

Vatwijn

Aanduiding voor eenvoudige wijn in vaten of tanks, meestal voor de groothandel.

Vegetal

Benaming voor wijnen met onrijpe, groene plantaardige noten, die veroorzaakt worden door onvoldoende rijpheid.

Veltliner

Druivenras voor witte wijn waarvan men in Oostenrijk en Tsjechoslowakije wijn maakt.

Vendange

Het Franse woord voor druivenoogst. Het betekent ook: oogstjaar.

Venecia

Een zilveren kokertje dat vastzit aan een ongeveer 1 m lange walvisbalein. Het wordt gebruikt in Spanje, voornamelijk in Jerez de la Frontera om wat Sherry uit het vat te halen.

Vente sur souche

Franse term voor de verkoop van wijn voor de oogst, dus eigenlijk regelrecht van de wijnstok. Heeft men voor de 'vins ordinaires' een bepaald alcoholgehalte afgesproken dan kan de prijs, wanneer de wijn eenmaal is gemaakt, al naar gelang dat gehalte worden verhoogd of verlaagd.

Véraison

Franse term voor het moment in de rijpingstijd van de druif waarop hij van kleur verandert en van groen paarsrood of doorzichtig groenachtig wit wordt.

Verbetering

Elke behandeling van de wijn of toevoeging aan de wijn of het druivensap met de bedoeling de kwaliteit ervan te verbeteren.

Verdelho

Ditis het voornaamste druivenras voor witte Port. Behalve in Portugal wordt het ook elders verbouwd, met name in Australië.

Verdes

Lichte, parelende of licht-mousserende wijnen die worden gemaakt in het noorden van Portugal, niet ver van de grens met het Spaans Galicië. Deze wijnen kunnen bij warm weer heerlijk verfrissend zijn.

Verdot

Een druivenras dat ook wel Petit-Verdot wordt genoemd en welke op ruime schaal wordt verwerkt in de eenvoudige rode Bordeaux wijnen en slechts met mondjesmaat in de betere Médoc wijnen.

Vergennes

Amerikaanse wijnstok waarvan de druiven een droge, lichte en aangename wijn geven. Oorspronkelijk afkomstig uit Vermont.

Verjus

Een druif die voorkomt uit een late of een tweede bloei van de wijnstok. Deze wordt niet meer rijp en behoudt een zeer hoge zuurgraad. Na zeer warme zomers gebruikt men hem om de te lage zuurgraad van rijpe druiven te verhogen.

Vermentino

Deze druif produceert aan de Italiaanse Rivièra een goede witte wijn.

Vernaccia

Een druivenras dat in Italië wordt gebruikt voor witte wijnen.

Versnijden

Het mengen van wijnen van verschillende druiven variëteiten om de positieve eigenschappen van de afzonderlijke variëteiten te benadrukken.

Versterkte wijnen

Wijnen waaraan wijnbrandewijn is toegevoegd. Het kan hier betreffen mistella, zoete natuurlijke wijnen of likeurwijnen, afhankelijk van het tijdstip waarop de alcohol bij de most of wijn is gevoegd. Port, Sherry, Malaga en Madera zijn versterkte wijnen.

Verzuring

Vorming van een overmatige hoeveelheid azijnzuur en ethyl-acetaat in de wijn, vaak veroorzaakt door te veel contact met de lucht. Er verschijnt een doorzichtig, grijs vliesje aan de oppervlakte. De wijn wordt dan zuur, krijgt een zurige geur en de smaak van azijn.

Vigne

Het Franse woord voor wijnstok. Een klimheester van de familie der wijnstok achtigen waartoe de wilde wingerd uit Viginia en andere rassen behoren zoals de Vitis, hetgeen de enige wijnstok is die door de wijnbouwer wordt gecultiveerd.

Vigneron

Franse term voor iemand die zich bezighoudt met de wijnbouw en het maken van wijnen.

Vignoble

Franse term voor wijngaard.

Vin

Het Franse woord voor wijn.

Vin chaud épicé

Rode wijn, aangelengd met water waar kruiden en suiker aan worden toegevoegd en dat dan tot het kookpunt wordt verhit. Deze drank wordt zeer heet gedronken en dient vaak als geneesmiddel bij een beginnende verkoudheid.

Vin de cuvée

In de Champagne wordt deze term gebruikt voor wijn die wordt gemaakt van het sap van de eerste persing.

Vin de Garde

Een grote wijn met een behoorlijk alcohol- en tanninegehalte, die het verdient te worden bewaard totdat hij met de jaren alle agressiviteit van zijn jeugd kwijt is.

Vin de Goutte

Franse term voor een wijn die wordt gemaakt van het sap dat spontaan, nog voor persing van de druivenmassa, afloopt.

Vin de Liqueur

Zoete wijn met een hoog alcoholgehalte, waaraan tijdens de gisting wijnalcohol is toegevoegd; in algemene zin verwijst het naar met alcohol versterkte wijnen.

Vin de Marc

Wijn die wordt gemaakt door aan de na de persing overgebleven pulp (marc) water en suiker toe te voegen.

Vin de Paille

Franse benaming voor strowijn; zoete, alcoholische witte wijn, waarvoor de druiven op stromatten worden gedroogd.

Vin de presse

Wijn, gemaakt van het druivensap dat is gewonnen bij het na persen.

Vin du Glacier

Harde witte wijn uit de Valais, die zo wordt genoemd omdat hij na de oogst in zeer hoog gelegen bergdorpen wordt bewaard.

Vin Fin

Een verfijnde wijn. De term zou eigenlijk synoniem moeten zijn met kwaliteitswijn, maar wordt helaas dikwijls onterecht gebruikt.

Vin Gris

Dit is een rosé die vaak wordt geassocieerd met de Elzas, maar in werkelijkheid afkomstig is uit Lotharingen.

Vin Moelleux

Een mollige wijn. Precies de goede naam. De wijn smaakt fris zoet en heel vol. Perfect om bij een appelbavarois of bij een blanc manger (een gelatine puddinkje met room te) te drinken.

Vin Santo

De klassieke dessertwijn uit Toscane van gedroogde druiven.

Vinage

Dit is het versterken van wijn met alcohol. In sommige districten voegt men aan goedkope wijnen een kleine dosis wijnalcohol toe om ze wat op te peppen. Wanneer het om kwaliteitswijnen gaat is een dergelijke handelwijze natuurlijk zeer laakbaar.

Vinasse

Franse term voor de spoeling, het afval product van gegiste wijnen en likeuren na de distillatie. Het woord wordt ook wel in negatieve zin gebruikt voor goedkope wijn.

Vinello, Vinettono

Italiaans verkleinwoord dat in minachtende zin wordt gebruikt voor magere, arme wijnen. Een klein wijn zouden wij zeggen.

Vingage wine

Letterlijk: wijn met vermelding van oogstjaar. Het is een wijn afkomstig van de oogst waarvan het jaar op het etiket van de fles staat vermeld.

Viniculture

De serie handelingen die samen het maken en laten rijpen van wijnen behelzen. Terwijl de term oenologie meer betrekking heeft op de wetenschappelijke aspecten van de wijnproductie en het bestuderen daarvan betreft de term vini-culture meer de praktische kanten.

Vinificatie

Het proces dat de omzetting van druivensap of most in wijn omvat.

Vinologie

Leer van de wijn en de wijnbouw.

Vins Délimités de Qualité Supérieure

(VDQS) Deze vermelding staat op het etiket van sommige Franse wijnen die goed genoeg worden geaht om aan een kwaliteitscontrole te worden onderworpen, maar weer te weinig klasse hebben om in de categorie van de appellation d'origine contrôlée te worden opgenomen. De VDQS wijnen vormen dus een tweede categorie onder de beste wijnen van Frankrijk.

Vintage

Engelse aanduiding voor jaargang.

Vintage Port

Betekent letterlijk: Port van een oogstjaar. Een Port met oogstjaar is altijd een wijn van slechts 1 enkele oogst, welke nooit met die van andere jaren wordt vermengd. Hij moet op z'n minst 10 jaar rijpen en wordt er na nog een aantal jaren op fles alleen maar beter op.

Viticulteur

Frans woord voor wijnbouwer, iemand die wijngaarden bewerkt, meestal wijngaarden in eigendom.

Viticulture

Frans woord voor wijnbouw. Het is zowel een wetenschap als een kunst.

Vitis

Plantenfamilie waartoe alle wijnstoksoorten behoren.

Vluchtige zuren

Met betrekking tot wijn spreekt men van vluchtige zuren als er sprake is van de aanwezigheid van azijnzuur.

Vol

Een 'volle' wijn steekt qua smaak, body en alcoholgehalte boven het gemiddelde uit. Het hoeft niet een bewijs van elegantie te zijn, want een 'volle' wijn is gauw aan de zware en grove kant.

Vuursteen

De bijzondere smaak van bepaalde witte wijnen die afkomstig zijn van op een krijtachtige ondergrond verbouwde wijnplanten. De Chablis is het voornaamste voorbeeld van de wijnen met een vuursteensmaak