Het wijn ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Zacht

Een zachte wijn is een wijn die niet stevig, niet hard en niet grof is. Sommige druivenrassen die snel rijpen geven zachte wijnen. In andere gevallen krijgt een wijn zachtheid door ouderdom. Wanneer een wijn eenmaal zacht is zal hij niet lang meer goed blijven.

Zinfandel

Een van de populairste en beste druivenrassen voor rode wijn in Californië, die daar uitstekende wijnen geeft.

Zuur, Zurig

Een wijn die bijna zaijn is geworden en niet meer kan worden gedronken. Het tegenovergestelde van een zoete wijn is een droge wijn, niet een zure.

Zuurgehalte

Zonder zuren zou de wijn smaakloos zijn en door te veel wordt hij wrang en zuur. Maar bij het juiste evenwicht krijgt de wijn smaak en frisheid. Sommige zuren komen in natuurlijke vorm in de druif voor, andere komen voort uit de gisting.De zuursoort en de hoeveelheid die men in elke wijn vindt hangen af van de duirvenoorten, de bodem waarop de wijnstok groeit, de weersomstandigheden tijdens de zomer waarin de druif is gerijpt, de gisten en andere micro-organismen en de stoffen die tijdens de bereiding vaan de wijn zijn toegevoegd.

Zwicker

Dit woord op het etiket van een fles Elzasser wijn duidt op een versnijding van edele wijnen met gewone wijnen. Elzasser wijnen met een handelsmerk zijn meestal Zwickers.