Wijn uit Griekenland

Bij wijn uit Griekenland denken we meteen aan de bekende Retsina (harswijn) of aan de Samos muskaatwijn. Hoewel de Grieken al meer dan 4000 jaar wijn maken, bleef het aanbod steeds beperkt door het grote aanbod vanuit Frankrijk en Italië. Maar de laatste vijfentwintig jaar heeft Griekenland een reuzesprong gemaakt en zichzelf goed op de internationale kaart gezet. Een nieuwe generatie Griekse wijnmakers heeft de smaak helemaal te pakken.

Griekse wijngod Dionysos

Al in de oudheid werden Griekse wijnen hoog geprezen. Het geschenk van wijngod Dionysos werd vereerd door vele dichters en filosofen. De Grieken waren destijds net als de Egyptenaren prominente wijnmakers. Ze hadden grote kennis van de wijngaarden en keldertechnieken. Helaas is die kennis bijna helemaal verloren gegaan tijdens de langdurige Ottomaanse heerschappij. Pas begin 20ste eeuw krabbelde de wijnbouw in Griekenland weer wat op. Ook door toetreding tot de EU kwam de kwaliteit zeer ten goede. Griekenland kende namelijk geen wijnwetgeving en door de toetreding kwam die er wel. Dankzij de EU is er nu een goede regelgeving voor de wijnbouw. Nu zijn het vooral de Grieken zelf die hogere eisen stellen aan hun eigen wijnen.

Veelzijdige wijngebieden van Griekenland

Het bijzondere aan Griekse wijnen is dat ze ontzettend kunnen verschillen in smaak. Griekenland kent vele soorten gebieden, klimaten en natuur. Ook heeft bijna elke regio wel zijn eigen speciale druivensoort. Op het vasteland zijn er drie regio's: het noorden, het oosten en het westen. In het noorden vind je de Griekse provincie Macedonië, vlakbij de grens met Albanië. Hier maakt men voornamelijk rode wijn, een specialiteit die ook wel Naoussa wordt genoemd. Gemaakt van de Xynomavro druif. Het zijn krachtige en droge wijnen. In het oosten ligt de regio Thracië, waar men ook voornamelijk rode wijnen maakt. Hier vindt je overigens geen pure Griekse wijn, maar combineert men Griekse met Franse druivenrassen. In het westen van Griekenland vind je natuurlijk de Griekse eilanden, waar overheerlijke witte wijnen worden gemaakt. Hier kun je de fijne smaak van de witte muskaatdruif ontdekken of je laten verrassen door de witte robola. De meest bekende en smaakvolle wijnen komen allemaal uit dit gebied.
Lees meer >

Er komen geen producten overeen met de selectie.