Wijn uit Hongarije

Hongarije heeft net zoals veel landen een lange wijngeschiedenis en heeft vooral een bekende reputatie door de zoete Tokay wijnen en de dieprode krachtige Bikavér wijnen, ook wel stierenbloed genoemd. Met name tijdens de top van het Oostenrijks-Hongaarse rijk waren de zoete wijnen uit Tokaj in heel Europa niet aan te slepen. Maar Hongarije heeft nog veel meer verrassends te bieden op het gebied van wijn. Dat het land maar liefst 22 wijngebieden heeft is natuurlijk niet voor niets.

Uitdagende wijnhistorie

De wijnbouw in Hongarije gaat zeker terug tot de Romeinse tijd en overleefde verschillende politieke, religieuze en economische uitdagingen. Waaronder twee wereldoorlogen en ook de phylloxera epidemie in 1882, die meer dan 70% van de wijngaarden vernietigde. Bijna 30 jaar geleden is in Hongarije de wijnwetgeving compleet herzien en is er een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan. Sinds die tijd is de Hongaarse wijn weer aan het terugkeren op het wereldtoneel met authentieke wijnen.


Tal van wijngebieden

De 22 wijngebieden in Hongarije staan er prachtig bij en het land ligt op dezelfde wijnhoogte als wijnland Frankrijk (van Champagne tot de zuidelijke Rhône). De bodem is er zeer kalkrijk, er is veel ervaring in het wijnmaken en de nieuwste technieken liggen binnen handbereik. Over deze 22 gebieden vindt je meer dan 100 verschillende druivensoorten, met namen die bijna niet zijn uit te spreken. De belangrijkste regio's zijn Eger, Tokaj, Villány en Somló. Tokaj is zelfs de oudste wijnregio in de hele wereld! Hier worden zoete tokaj wijnen gemaakt, maar ook de heerlijke droge wijnen van de furmint druif. De regio Eger ligt ten noorden van Hongarije en is omgeven door het schitterende Bükk gebergte. Uit dit gelijknamige wijngebied komt de beroemde rode wijn Egri Bikavér, in de volksmond ook wel stierenbloed genoemd. Stierenbloed is in de eerste jaren een zeer krachtige donkerrode wijn, welke naar verloop van tijd zachter wordt. De smaak van een Bikavér of Stierenbloed is kruidig, fruitig en expressief.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 35

Pagina:
  1. 1
  2. 2
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 35

Pagina:
  1. 1
  2. 2
Laag naar hoog sorteren