Wijn uit Japan

Bij Japanse wijn denk je vaak het eerst aan de traditionele Saké. maar het zal je verbazen dat het Aziatische land nog veel meer te bieden heeft op het gebied van wijn. Hoewel de omstandigheden erg uitdagend zijn in het land, worden er wel prachtige rode en witte wijnen gemaakt.

Japanse druif uit de oudheid

Wijnbouw in Japan blijft nog steeds in ontwikkeling. Gelukkig groeit de interesse en daarmee de oenologische kennis, die men heeft opgedaan in wijnlanden uit de oude wereld. Al in de oudheid kwam er in Japen een wilde druif vor, de Vitis Amurensi. Via de Chinese zijroute bereikte de edele druif Vitis vinifera in de 12e eeuw pas het land. Maar tegen het einde van de 19e eeuw kreeg de wjinbouw in Japan pas echt goede aandacht.

Een uitdaging voor wijnmakers

Japan heeft helaas een lastig klimaat voor de wijnbouw en dat maakt het een grote uitdaging voor de wijnmakers. De aard van het landschap maakt dat het niet erg toegankelijk is. De grond is er erg zuur en er zijn weinig goede plekken om de benodigde druiven te telen. Ook heeft het land te maken met een erg hoge luchtvochtigheid en regelmatig wordt het geteisterd door tyfoons. Een ideale leefomgeving voor schimmels, waar de wijnstokken veel hinder van ondervinden. Door een goede keuze te maken in de druivenrassen, is het de Japanners toch gelukt om zowel witte als blauwe druiven te verbouwen.

Dé trots van Japan

De grote trots van Japan is de Koshu, een witte druivensoort die alleen in hun land te vinden is. Van deze druif maken ze mousserende, droge en zoete wijn. Daarnaast worden ook populaire Europese soorten als chardonnay, chasselas blanc, riesling en sémillon verbouwd. Als je liever rode wijn drinkt dan zit je in Japan ook goed. De druivenrassen die men hiervoor verbouw zijn cabernet sauvingon, malbec en merlot. Hoewel deze rassen van origine uit de oude wereld komen, hebben ze in Japan natuurlijk een volledig eigen stijl.
Lees meer >

Er komen geen producten overeen met de selectie.