Wijn uit Libanon

Libanon is een klein land en telt maar ongeveer 4 miljoen inwoners. Het heeft een eeuwenoude historie op het gebied van wijn. Al in het oude testament wordt er over een wijn gesproken. Door de vele oorlogen waar Libanon bij betrokken was, is de wijnbouw maar heel langzaam tot bloei gekomen. Maar die groei is nu niet meer te stoppen, want zoals de ambassadeur van Libanon in Nederland zegt: "We stopped making war, now we making wine!".

Meer dan 5.000 jaar wijnhistorie

Je zou het niet snel zeggen maar Libanon kan zich ook tot één van de oudste wijnlanden ter wereld rekenen. Ze maker er al meer dan 5.000 jaar wijn. En tot op de dag van vandaag. Er is gebleken dat de wijnbouw waarschijnlijk vanuit het oosten, in de buurt van Georgië, naar Libanon is gebracht. Vast staat dat Libanon al rond het begin van de jaartelling een belangrijke wijnregio was. Libanese wijnen zijn de afgelopen jaren erg in opkomst en de wijnbouw is sterk gemoderniseerd. Hierdoor heeft het land wereldwijd een goede reputatie opgebouwd.

Bekavallei, belangrijkste wijnregio

De belangrijkste wijnregio van het land is de Bekavalei, goed voor 80% van de wijnbouw. Een relatief brede vallei of vlakte tussen het Libanongebergte en het Anti-Libanongebergte. Hier liggen de wijngaarden op de glooiende hellingen tot op zo'n 1.000 meter hoogte, een ideale plek. Het is er droog, maar er valt net genoeg regen. De zon schijnt hier utibundig en de Middelandse Zee zorgt voor verkoeling. Ook 's Nachts koelt het flink af, wat zeer gunstig is voor de druiven.

Veelzijdig in druivensoorten

In Libanon kom je veel bekende druivenrassen tegen: cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Het land volgt daarmee de vraag van 'de markt'. Er wordt veel eikenhout gebruikt om de 'new world wine style' na te bootsen waar veel vraag naar is. Maar dan net even iets anders. Door een aparte blend te maken van cabernet sauvignong en syrah bijvoorbeeld. De wijnwet is namelijk nog niet zo heel streng als in Europa. Wel wordt er met eigen druivenrassen iets strenger omgegaan, deze moeten wijn uit Libanon natuurlijk wel goed vertegenwoordigen, met een geheel eigen stijl.

Lees meer >

2 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren

2 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren