Wijn uit Marokko

Al in de tijd van de Romeinen was Marokko een gerespecteerd wijnland. Maar met de komst van de Islam raakte de wijnbouw helaas in het slop. Door het alcoholverbod in de Koran maakten wijndruiven plaats voor tafeldruiven. De meeste Marokkanen zijn zelf geen wijndrinkers, vanwege het alcoholverbod. Dit verklaart dan ook waarom het land weinig aandacht krijgt in de wereld van wijn. Toch heeft Marokko zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een wijnland van enige betekenis en is er de laatste jaren weer een kleine opleving.

Onbekend wijnland

Ondanks dat Marokko zo'n onbekend wijnland is, bestaat er al eeuwenlang wijnbouw. Het waren de Franse kolonialen die de wijnbouw echt goed op poten hebben gezet. Ze gebruikten deze wijnen vooral om hun Franse wijn te versterken. Met name de druif carignan werd veel aangeplant, net als destijds in het Franse Languedoc gebeurde. Nadat Marokko in 1956 zelfstandig werd en door de komst van de Islam, zakte de wijnbouw als een kaartenhuis in elkaar. Mede dankzij hernieuwde belangstelling door de Fransen, is er nu weer sprake van een opleving en worden er goede druivenrassen aangeplant. Druivenrassen zoals de Grenache en Cinsault die zich hier echt goed thuis voelen in het areme, droge en winderige klimaat.

Uitstekend en vruchtbaar klimaat

Marokko heeft veel te bieden qua klimaat en terroir. Met name de wijngaarden bij Fès, Meknès en de wijngaarden die bij het Atlasgebergte liggen, hebben een uitermate geschikt terroir. De omstandigheden in deze delen van Marokko lenen zich uitstekend voor wijnbouw. Warme zomers en koele nachten zijn ideaal voor de ontwikkeling van de de druiven. De meest voorkomende druiven zijn carignan en cinsault, maar ook caberent franc, cabernet sauvignon, merlot, mourvèdre en syrah worden gebruikt voor Marokkaanse rode wijn. Witte wijnen worden in Marokko veelal gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en clairette.
Lees meer >

Er komen geen producten overeen met de selectie.