Wijn uit Oostenrijk

De Oostenrijkse wijnindustrie heeft zich de laatste twee decennia van de 20e eeuw opnieuw moeten uitvinden. Na een schandaal met antivries in 1985 zijn er strenge wetten opgesteld; nu wordt er een nieuwe golf van wijnen geproduceerd, voor eigen land en daarbuiten. Er is aandacht voor wat er in welke regio het beste groeit, en wijnmakers zijn in andere landen in de leer geweest.

Succesvolle wijnbouw

Wijnbouwers richten zich niet meer alleen op de lokale markt, maar drijven met succes handel op exportmarkten. Terwijl de uitstekende zoete wijnen van late oogsten nog steeds worden gemaakt, zijn de lichte, karakterloze maaksels van begin jaren 1980 verdwenen. Er zijn nu eersteklas droge witte wijnen, evenals prima rode wijnen met een goede textuur. De diverse grondtypen en weercontrasten tussen berg en vallei geven de wijnen een eigen karakter.

Belangrijkste wijngebieden

De vier grote wijngebieden van Oostenrijk zijn Neder-Oostenrijk (goed voor bijna 2/3 van de totale opbrengst), Burgenland (circa 1/2 van het totaal,. Steiermark en Wenen (samen een klein restje). Bekende namen uit Neder-Oostenrijk zijn die van het district Krems en de plaats Gumpoldskirchen.

Grüner Veltliner, nationale druif

Oostenrijks nationale druif is de Grüner Veltliner; meer dan een kwart van de totale wingerd is ermee beplant. Een flesje hiervan zal terstond duidelijk maken dat er nogal wat verschillen zijn tussen Oostenrijkse en Duitse wijnen. De wijngaarden van Oostenrijk liggen zuidelijker, vangen meer zon en hebben dus meer 'lijf' en zoet.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 65

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 65

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Laag naar hoog sorteren