Weingut Fritsch

Weingut Fritsch - BuyYourWine.com
Het wijngoed Fritsch ligt in het hart van het wijngebied Donauland-Wagram, op zestig kilometer ten westen van hoofdstad Wenen. De wijngaarden bevinden zich op een bijzondere richel in het landschap, die een uitloper vormt van de Manhartsberg, die de het ‘Waldviertel’scheidt van het ‘Weinviertel’. Hier aan de rivier de Wagram, die vroeger de natuurlijke grens van de Donau vormde, en die ook wel de ‘Wogenrain’ werd genoemd, zijn de omstandigheden voor de aanplant van zowel witte als blauwe druiven voor de wijnbouw ideaal. 

Het bedrijf werd in de jaren zeventig opgericht door Karl en Anna Fritsch. Toen al legden ze zich toe op de productie van kwaliteitswijnen van een hoog niveau. Het bedrijf was een van de pioniers van de aanplant van blauwe wijndruiven in Niederösterreich. Daarbij werd het accent gelegd op de rassen zweigelt en blauer burgunder. Bij de witte rassen ligt accent –uiteraard- op de Grüner Veltliner, gevolgd door de Riesling en de Burgunder-rassen. Het domein bezit op dit moment in totaal 17 hectare wijngaarden, waarvan 62% beplant met druiven voor de witte wijnen, en 38% voor de rode wijnen van het domein.

Inmiddels hebben Karl en Anna het bedrijf overgedragen aan hun zoon Karl. Wel blijven ze hem helpen in de wijngaard en bij de verkoop van wijnen aan de deur, voor de meeste Oostenrijkse wijnbedrijven een belangrijke activiteit, zeker in de buurt van Wenen. Karl wordt bijgestaan door zijn vrouw Simone, zodat Fritsch een écht familiebedrijf is. Karl kwam in 1990 bij het bedrijf na een opleiding aan de wijnbouwschool van Krems en stages bij andere wijnboeren in Duitsland en Oostenrijk. In 1999 nam hij het bedrijf helemaal over van zijn ouders. Karl heeft, zoals het de nieuwe generatie betaamt, een aantal moderniseringen doorgevoerd om zich nog beter op de wijnmarkt te positioneren. Zo worden voor alle ‘gewone’ wijnen tegenwoordig gebotteld met een schroefdop. Ook heeft Karl de succesvolle serie onder de naam ‘Windspiel’ uitgebreid met een Riesling en een Zweigelt. 

Maar wat Karl vooral ook heeft bewezen is dat Weingut Fritsch rode wijnen kan maken van een uitzonderlijk niveau. Niet alleen van de druiven die door zijn vader zijn geplant –zweigelt en blauburgunder- maar tegenwoordig zelfs van de moeilijke, maar o zo interessante cabernet-sauvignon. Dan moet je over échte klasse beschikken.

Klik hier voor de website van Weingut Fritsch
Lees meer >

1 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren

1 artikel (en)

Laag naar hoog sorteren