Wijn uit Portugal

Wijnland Portugal staat vooral bekend om de alom beroemde port, maar ze weten er ook fantastische rode, witte en rosé wijnen te maken. Van frisgroene Vinho Verde tot zonnige fruitige rosé. Het land weet zich goed te ondescheiden door rotsvast voor eigen druivenrassen te gaan. Een bijzonder veelzijdig land waar ook nog eens ruim 200 bijzondere inheemse druivenrassen te vinden zijn. Portugal is authentiek in zijn wijnen, constant in beweging en daardoor een heel interessant wijnland.

Veelzijdige rijke wijntraditie

De rijke veelzijdige wijnbouw van Portugal dateert naar alle waarschijnlijkheid al van ver voor Christus. Vast staat dat de oerbewoners van het Iberische eiland, de Feniciërs, hier de basis legden. De eerste algemene wijnwet kwam tot stand in 1908. Vele wijngebieden waaronder Vinho Verde, Doura, Dão en Madeira, kregen toen ook hun herkomstbenaming. Het huidige Portugal is tegenwoordig verdeeld in verschillende regio's en al deze regio's hebben erkende herkomstgebieden. Portugal heeft maar liefst 250.000 hectare aan wijngaarden en staat daarmee op de vierde plaats in Europa.

Eindeloos veel wijngebieden

Door heel Portugal zijn er mooie wijngebieden te vinden. Er wordt praktisch door het hele land wijn verbouwd. Het land heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en natte winters. Perfecte omstandigheden voor de rijping van de druiven. De drie grootste wijngebieden zijn: Dourovallei, Minho (Vinho Verde) en Beira Interior. Het grootste gebied is de Dourovallei, gelegen in het noordoosten van Portugal. Hier wordt veel port verbouwd, maar ook één van de bekendste druiven uit Portugal, de touriga nacional. Wijngebied Minho (Vinho Verde) ligt in het noordwesten, tegen de Atlantische Oceaan aan, de thuisbasis voor de frisse Vinho Verde. Het gebied Beira Interior ligt onder de Dourovallei, tegen de Spaanse grens aan in het oosten van Portugal. Het gebied van de rosé, maar ook de druiven touriga nacional en tempranillo.

Drie topdruiven

Het is onmogelijk om al die 200 verschillende druivenrassen te noemen die er in Portugal worden verbouwd. Drie topdruiven uit Portugal zijn: castelão, baga en arinto. De druif castelão is een veelzijdige blauwe druif en enorm populair bij wijnmakers. Het is een sterke druif die overal prima kan gedijen. De druif geeft wijnen af met een mooie zuurgraad, zachte tannines en fruitige aroma's. De baga druif is een echte zonaanbidder en heeft veel aandacht nodig. Hij komt in verschillende streken voor en geeft mits goed gerijpt, mooie complexe rode wijnen. Dan hebben we tot slot de witte Arinto druif. Een druif met mooie zuren, die erg geschikt is voor het maken van mousserende wijnen en het blenden van witte druiven.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 127

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 127

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren