Wijn uit Spanje

Wijnland Spanje staat met stip op nummer 1 als het gaat om de vele wijngaarden die het land rijk is. Echter qua volume staat het land op de derde plaats en dat komt vooral vanwege grote droge gebieden. Gelukkig weet het land zich mooi  te onderscheiden in het karakter en de smaken van de wijnen. Er worden typische Spaanse wijnen gemaakt op basis van traditie en met behulp van moderne technieken. Hierdoor ontstaan karakteristieke wijnen die klimaat en terroir in geur en smaak prachtig weten te weerspiegelen.

Eeuwenoude geschiedenis

De oorsprong van de Spaanse wijnbouw gaat ver terug tot voor het begin van de jaartelling. Dit wordt onder andere gedacht op basis van argeologische vondsten die zijn onderzocht. Deze vondsten toonden sporen van wijn. De wijnbouw kende verder een zeer roerige geschiedenis, waardoor er geen aandacht was voor kwaliteit. Pas in 1975 werd de wijnbouw meer gemoderniseerd, Ook het lidmaatschap van de EU in 1986 had een positief effect op de Spaanse wijnen.

Beroemde streken

Spanje kent een grote diversiteit aan klimaten, van een regenachtig en koel klimaat in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden van het land. Beroemde wijnstreken in Spanje zijn onder andere Rioja, Navarra, Rias Baixas, Priorat en Ribera del Duero. Ook kent Spanje vele juweeltjes van wijnen die wat minder bekend zijn. De vele druivenrassen die er worden verbouwd zijn bijna allemaal inheems, op enkele internationale druivensoorten na. De topdruiven van Spanje zijn Tempranillo, Grénache en Airén.

Unieke kwaliteit

Het etiket op de Spaanse wijnen zegt heel veel over de kwaliteit en wat er in zit. Spaanse kwaliteitswijnen dragen bijna altijd het keurmerk Denominación de Origen (DO), een gecontroleerde herkomstbenaming. De raad van toezicht, een Consejo Regulador, ziet hier streng op toe. Ieder Consejo gebruikt een garantiezegel met eigen logo. Ook hanteert men in Spanje de rijpingsaanduiding, wat erg uniek is. Op het etiket wordt met een speciale term aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt. Crianza, Reserva, Gran Reserva en Joven zijn de termen die hiervoor worden gebruikt.

Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 350

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 350

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren