Wijn uit Zuid Afrika

Zuid-Afrika is een gevestigd wijnland en heeft al een eeuwenoude traditie in de wijnbouw. Het waren zelfs de Nederlanders die er de basis aanlegden en de allereerste druivenstokken aanplantten. Inmiddels is Zuid-Afrika als wijnland niet meer weg te denken en zijn de wijnen over de hele wereld in trek.

Roerige Afrikaanse geschiedenis

De eerste Kaapse wijn werd in 1659 gemaakt en de beroemde wijngaard Constantia werd al in 1685 opgericht. Het land was in de 19e eeuw een belangrijke exporteur van wijn, maar de druifluis en de Boerenoorlog zorgden voor een teruggang in de handel - net als later de mondiale reactie op de apartheid. Toen er een einde aan de apartheid kwam en de exportmarkten weer open gingen begon Zuid-Afrika in de jaren 90 weer aan een opmars. Door veel  inspanningen vanuit eigen land, met initiatieven als het Thandi Project; een unieke samenwerking tussen de staat, de gemeenschap en particuliere ondernemers. Het doel was de plaatselijke (zwarte) bevolking weer de kans te geven een bestaan op te bouwen door een wijnbedrijf op te richten.

Kaapstad, het kloppende hart

Kaapstad is het kloppende wijnhart van Zuid-Afrika, waar een mild mediterraan klimaat heerst. Ook al staan de druiven de hele dag in de volle zon, dan nog zorgt de  wind van de Atlantische en Indische Oceaan voor goede verkoeling en gemiddelde termperaturen. Wijnbouw buiten de Westelijke Kaapprovincie is bijna onmogelijk vanwege de hoge temperaturen en droogte. Er zijn verschillende wijnstreken te vinden in de Westelijke Kaapprovincie. De bekendste zijn: Constantia, Stellenbosch en Robertson.

Druivensoorten

Het overgrote deel van de Zuid-Afrikaanse wijn is wit en de meest voorkomende wijn is de chenin blanc. In het Zuid-Afrikaans ook wel "Droë Steen" genoemd. Van oorsprong een Frans druivenras maar nergens zo populair als in Zuid Afrika. Maar liefst 20% van alle wijn die er verbouwd wordt is chenin blanc. Gelukkig worden er ook steeds meer schitterende rode wijnen gemaakt. Met name van de druif pinotage, dé trots van het land. Een echt Zuid-Afrikaans druivenras dat uit een kruising van pinot noir en hermitage is geboren. Pinotage heeft een geheel eigen persoonlijkheid, net zoals de wijnen. De smaak kan variëren van licht rond fruitig, tot krachtig, donker en kruidig.
Lees meer >

Artikel 1 t/m 20 van 234

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren
Artikel 1 t/m 20 van 234

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Laag naar hoog sorteren